Сухото мляко – хомота пада

0

Европейската комисия продаде 88,424 тона обезмаслено мляко на прах, складирано в интервенционни складове. Благодарение на това останаха само 22 хил.  За 100 кг сухо мляко контрагентите са платили по 155,4 евро.

Миналата година  беше подчертано, че може да има много големи проблеми с бързите продажби на такива големи количества сухо мляко – каквото и да си говрим, то дава отражение и на изкупната цена на суровото мляко.
Според някои експерти, обезмасленото мляко на прах в складовете, бавно губи свойствата си и скоро ще бъде подходящо само за фуражни цели. Този риск може да се каже, че вече не съществува, защото останалите 22 хил. тона ще бъдат продадени на следващата сесия. Последните търгове се радват на голям успех въпреки, че цената скочи над 150 евро, докато в началото се въртеше около 120 евро.
Вероятно празните складове, тежката зима, по-малкото осигурен фураж при основните производители поради горещото мляко, би трябвало да дадат ход нагоре на цената на млякото.
Тази наша прогноза е в пълен противовес на европейските анализатори, които предричат, че това може да се случи след месец юли. Така или иначе хомота от 380 хил.т вече е свален, а заедно с него и 10 млн. евро, които ЕС /разбирай фермерите/ плащаше за наем на складовете.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

ХОМОТ: Дървено приспособление, което се поставя на врата на волове, биволи и др. при впрягане; ярем.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here