До 2030 г връзваме кравите

3

Точно преди една година публикувахме статията

Синджирите, въжетата и сезала – остават на пирона

коментарите към статията също са интересни:

-Я виж как ставали нещата в цивилизована Европа! Бре,бре. Нито със заплахи, нито с глоби да не говорим за квалификации от рода на : ейй вие некадърници,закривайте фермите,не ставате.
То видиш ли ставало с финансови стимули. Брей…ти да видиш.


-да, ти да видиш ама като им дават пари на хората не си купуват джип ами си преостройват фермите


– така….защото хората са възпитани да не връзват животните гладни…..за да им ручи под задника.


Този наш материал, беше от рода – казвам ти дъще, сещай се снахо. Щом става там, ще дойде и при нас.
С тази разлика, че при нас ще дойде с гръм и трясък, срокове, предписания и предаване на синджирите за старо желязо. Нормално е, който е прочел и има бъдещи планове да разширява фермата или прави нова такава, да се съобразява с това. Няколко пъти вече го казваме, но у нас още не сме го почувствали.
Колегите животновъди в някои държави работят под голям натиск на организациите за защита на животните, веганите и най- различни други подобни формации. Директивите за Хуманно отношение към животните, все повече ще притискат фермерите и те трябва отсега да вземат решения.
Именно това правят германските организации. Забележете, в този случай това са организации от бившите Западни провинции, където духа на семейната ферма още е жив. Това са животновъдите от Бавария и Баден-Вюртемберг, подкрепяни от две организации на местните млекопреработватели.  В своя Декларация те отхвърлят сега предвидените срокове и настояват да се закачат на пироните синджирите, чак през 2030 г. Призовават правителствата на провинциите Бавария и Баден-Вюртемберг да работят с акцент на всички нива, за да гарантират, че стопанствата могат да се развиват устойчиво по икономически начин. Организациите, до края на пролетта трябва да имат концепция и план за действия за предстоящата смяна на технологията на отглеждане на кравите. Тук ще се включи и науката.

Президент на Баварската асоциация на земеделските стопани, предупреди, че ако се започне с развръзването веднага, ще се направи голяма грешка.
„Целогодишното връзване не е форма на запазване в бъдещето. Ние искаме по-нататъшно развитие, но това е динамичен процес, който трябва да се извърши внимателно”.
Според него, кравите във всяка втора ферма са вързани. Например в малките предприятия, чието запазване винаги е коментирано с голямо внимание в обществената дискусия за животновъдството, кравите се връзват целогодишно. Следва да се въведе насърчаване на инвестициите и консултации, за да се премине към алтернативни форми на обори. За тази цел, обаче, трябва да се създаде обществено приемане на връзването в комбинация със свободно отглеждане или паша.

Целта на „развръзването“ е да се запази и развие благосъстоянието и достойнството на животните. В момента обаче, е още по-важно да не се обиди благоприличието и достойнството на земеделските семейства. Те биха дали най-доброто от себе си по всяко време и следователно трябва да бъдат прилично оборудвани. А затова трябват средства.
Източник: DW

От направените изказвания на лидерите на организациите. само можем да се учим. Всяка дума е точно премерена и двузначна. Търсят се слабите места на това изискване, мъчат се да има двузначно решение на проблема, също и по-дълги срокове. Фермера отново е поставен на първо място. „Почеткан“ е, че е изключителен професионалист и му трябват средства. За него се говори в края на изказването, защото слушащите запомнят първото и последното изречение на говорещите.
________________________________________

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

3 КОМЕНТАРИ

  1. В месодайните ферми могат да забранят връзването още от утре ! Предлагам България първа да го въведе и съм сигурен че ще шокираме света и всички вегани , еколози , пироплазмози, демодикози и т. н.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here