Колим прасетата по правилата

0

Във връзка със заболяването Чума по свинете, навсякъде в Европа, се „затяга“ дисциплината по клането на прасетата. Разбира се, всичко се прави така, че да може да продължи традиционното клане на прасета по места и едновременно с това да се вземат мерки, за предпазване от зарази /ако има болни прасета/ и спазването на правилата за хуманно отношение към животните.

В Словакия например, допреди няколко седмици, можеше да отглеждаш едно прасе без да го регистрираш. Сега вече не е така. Хора, които притежават и дори едно прасе, ще трябва да го регистрират в местните държавни ветеринарни лечебници.

Това обаче не е единственото задължение, свързано с домашното свиневъдство. А те не са малко:

Животните, дори и в домашни условия,  не трябва да бъдат подложени на страдание, страх и постоянна болка, преди да бъде заклани. Убиването трябва да се извърши безболезнено. Клането на свине за лична домашна консумация,  са регламентирани от Закона за ветеринарна помощ. От стопаните се изисква, да съобщават за клането на съответните ветеринарни служби (по телефон, поща, поща, факс) най-малко един работен ден преди 15:00 часа. Ветеринарите, след клането, потвърждават, че прасетата не са заразени от трихинелоза. Разходите за тези лабораторните изследвания на проби от свине,  се поемат от държавата.

Законът изрично не посочва мястото, където ще се извършва клането.  Това може да е двор, градина или помещение. Клането  се извършва от професионални колячи в кланичните пунктове, ако има такива, а в собствените си домове това извършват животновъдите. Присъствието на деца е забранено. За да се предотврати злоупотребата с животните, свинете трябва да бъдат най-напред зашеметени и след това заклани, като по този начин те изпадат в безсъзнание и не изпитват болка при клането. Продуктите от клането, т.е. месо и вътрешности, са предназначени само за частна домашна консумация и не могат да бъдат предлагани за продажба. Те също така са изключени от продажби или за масови мероприятия – сватби, ритуали и др. където може да се предлагат месни продукти и гозби, идващи от одобрена кланица или от търговската мрежа.

 Глобите са  от 400 до 1 000 евро при нарушение на закона. Малките кланични пунктове също могат да бъдат санкционирани, ако не уведомяват предварително най-малко един работен ден  местните ветеринари, че ще се извършва клане на прасета. Също и в случаите на неспазване на изискванията за хуманно отношение към животните и изискванията за безвредно обезвреждане на странични животински продукти.

Свиневъдите знаят, че  изискванията на този закон,  не са  насочени срещу тях и в никакъв случай не са предназначени  да ограничават домашното клане. Напротив, това са ефективни мерки за защита на здравето на потребителите от опасни инфекции.
МЗ на Словакия

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here