Говорят фермерите: Панайот Николов от с. Чарда.

Преди известно време поместихме материал изпратен ни от фермера Георги Николов от Плевенско.

Докога ще мълчим

Такова заглавие обикновено ни навява на мисълта за „борба”, за търсене на права и или ако искате и помощ. Нищо такова. Щом един смел човек като Георги, започва да се оплаква от „днешния ден” е ясно, че нещо не върви, нещо става. Г-н Николов ни се обади и сподели, че много негови колеги са му се обадили и дори го критикували за  примиренческия тон, с които той споделя своите неволи.

Засега е ясно едно. В сектора говедовъдство, съвсем безшумно върви преструктуриране. Минава се от млечно в месодайно направление, фалират ферми, работи се без ентусиазъм за нещо повече, кара се ден за ден, разчита се на субсидиите. Вероятно много ще сгрешат и дори сламката за която се лови потъващия, както казва Полковника, няма да им помогне.

Почти в същия стил получихме и писмо от Панайот Николов от село Чарда, Ямболска област. Това е историята на един „истински” фермер, както казват някои.
На сто процента семейна ферма, с трима работника /да не казваме друга дума/ – Панайот, жена му, която още няма и четиридесет години и майка му.
Веднага след първите години на реформата, човека започва да угоява прасета и телета. През 2012 г година купува един стар овчарник, на който прави основен ремонт и решава да започне с млекопроизводство.  Стартира, както и много други – с две крави. Осъзнава, че е закъснял със старта, защото дето се казва „баницата” в този сектор е вече почти разпределена. Въпреки това, крачка по крачка, метър по метър, към днешния ден в обора вече има над 30 дойни крави.
Панайот и майка му се грижат за кравите. Преди няколко месеца, той отворил вратата и изхвърлил ненаситните, неуки и неможещи работници и заел тяхното място. Причините две – първите хем симулират работа и искат само пари и второто, приходите му не могат да им осигурят заплата. Човека затънал до гуша с кредити -направил ремонт на обора, силажна яма, торова площадка, ограда и всичко останало за да бъде регистриран по чл.137 на ЗВМД. Към това трябва да се добави и закупуването на 300 дк земя. То, говедовъдство без груби фуражи не става – казва Панайот.
Жена му има други задачи. Тя също е земеделски производител и има малка ферма за угояване на телета.
Работния ден е ясен. „Тежката артилерия” – Панайот и майка му отиват в обора, който е извън селото и на един километър от дома им – спазва човека изисквания, животновъдния обект да е извън населеното място. Започва се доенето, почистването, други мероприятия и накрая извежда кравите на паша.
„Тук ми е и почивката, от тук комуникирам с колеги, близки и др. Добре, че пасището е наблизо. Е имам проблем, че трябва да пресичам шосето, но поне тревата е с добро качество и пасището е над 500 декара. Жена му в същото време се оправя с трийсете телета – хранене, почистване, нещо друго и влиза в къщи или на двора да си гледа домакинската работа.
„За сериали няма време. Когато имах работници, те си правиха режима на доене според сериалите. Ние използваме малкото свободно време да седнем зад компютъра и да се „разходим” из селскостопанските сайтове. Чета и Говедовъда, абе да ви кажа много пъти ни се карате и все ми се иска да вдигна телефона и да ви насей и навея, но като си помисля си викам – хората са май прави. Чета, ви. Анализите ви са хубави, макар и много пъти критикуващи.
Получих всичко, което ни беше обещано в срок. Ама и аз си изпълних задълженията. Представих нужните фактури и други документи, опазих животните. Лошото е, че тези пари дори не ги видях. Е видях ги първия ден по сметките и на другия вече ги нямаше. В момента положението е направо трагично. Повечето ми крави ще се телят през тези два месеца. Друга част ги пресушавам. Това означава, че няма мляко, което значи, че няма и пари. Парите сега ми трябват.
Трябва даването на субсидиите  да  се изтеглят напред.
Участвам в доста мерки, но както чувам плащането ще стане напролет. Сега започва разпределението на пасищата. Ама за да участваш, трябва да си платил всички задължения към общината. Ако не, не можеш да участваш за пасище.
Зимата, както виждате не е от леките. По отношение на грубите фуражи съм шест – имам слама и люцерна предостатъчно.
Искам да подобря и породния състав на стадото си. Когато почнах, тук в Ямболско на мода беше кафявото говедо. Навремето имахме много силни ферми, в Кукорево, Роза, бившето ТКЗС Ямбол и др. Ама нашето кафяво говедо има таван, стигнеш до някъде и това е.
За да правя добра селекция трябва да осеменявам.
Ама и за това се искат пари. Не съм под селекционен контрол, щото разбрах, че съм изтървал и този влак. Добре, че в последния момент се отказах да инвестирам в доилна зала. Пак ще я направя, но по-късно.
Обвързаната подкрепа.
В началото и аз бях против, но се уверих, че трябва да е така. Който произвежда трябва да получава. При нея обаче, трябва да имаме сигурност в цената. Обикновено това се използва от изкупвачите. Чета, че така е станало миналата година при овцевъдите.
За тези телета, които угояваме, би трябвало също да има помощ.
Аз купувам телета и от други ферми. На практика разтоварвам колегите от мъжките телета. Трябва да ви кажа, че половината умират. И накрая, колкото дава търговеца толкова вземам.
Всички говорят да съживим селото.
Как ще стане. Стоиш на село, когато имаш стока за да вземаш някои лев и да живееш. В нашето село са останали 2-3 ма фермери. Как да вляза в програма. Все имам да давам на някакви пари или не ми стигат точките. А ни се работи, не ни е срам, че отглеждаме животни, имаме какво да ядем, дори даваме и на другите.

Ето тези въпроси трябва да решат хората отгоре, да ни помогнат да работим в една по-спокойна атмосфера и да градим всяка година по нещо.”

С.Чарда – Панайот Николов

Govedovad.com

 

30 КОМЕНТАРИ

 1. аМИ СМЯНА НА УПРАВЯЛВАЩИТЕ ИЗБОРИ ИДВАТ ,ако сте пас после пак да няма мрънкащи?

  • това не е решение всички на власт са еднакви без значение от коя партия ще са …
   чисто и просто няма държава …и няма и да има …какво могат да предприемат по отношение на развитие на селата …много просто нищо. така им е по изгодно

  • Митов разсъжденията са ти идиотски,ако наистина така мислиш обеси се . 🙂

  • Аз съм земеделец,кой мислиш ми гледа нивите господ ли ?

  • Да ти изброя ли ?Бояново,Жребино,Дъбово,Вълчи извор …’умник” 🙂

  • Ми и това незнам високо интелегентни земеделецо , човек който сам си поставя високи оценки обикновено няма кой знае каква стойност дано да си изключение

  • ами да кажем,че всяко правило си има изключение .А необоснованото ти подозрение ,определено не е признак на особенни ,качества без да се обиждаш 😉

  • Селата обезлюдават населението застарява постояно , закрити са повечето училища , а село без училише се губи още по бързо и ако не си го забелязъл вероятно доматите са ти само за субсидията

  • това го знам ,ето виждаш ли само грешни предположения.Не съм заявяал обвързана подкрепа.и сега какво правим?!

  • Написах ти не съм заявил обвързана подкрепа 🙂

  • На прост български не съм вземал субсидия за доматите .Хайде сега извини се 🙂

  • мне ,работата ми не ми позволява да извършвам търговска дейност 😉

  • Прав беше грешни предположения не си високо интелегентен извинявай

  • аха ,а теб с правописните грешки какво те правим?!ГРАЖДАНИНО 🙂

  • Много жалък тип си ,като видя ,че не си прав и бягаш. 🙂

  • Едва ли ,по-скоро обратната ..няма как да ми опонираш …на жаргон ниска топка си 🙂

  • няма за какво да се хваля ,св.петър ще ме препитва мен ,не идиоти като теб 🙂

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here