Млечното говедовъдство: Стратегия 2030 г

5

Разбира се, че не става дума за нашето говедовъдство, а за това на Германия.
Все пак тя е най-големия производител на мляко в Европа, и трябва да мисли за бъдещето. През изминалата година падането на изкупните цени на млякото, макар в неголеми проценти, активира фермерските организации и почти цялата година мина в обсъждане на проблемите на регионални нива. Сега се проведе и заключителната серия от дебати.

Вече, почти всички наши говедовъди знаят, че в средата на януари се провежда голямата аграрна изложба на Германия, известна под името Зелената седмица. На този форум фермерите избират темите, които трябва да се обсъждат в присъствието на ръководителите на държавните служби, фермерските организации от Германия и чужбина. Дано да е имало там и наши представители, за да ни кажат нещо от разговорите в залата. Темата тази година, както и други години е такава, където най-много са проблемите за немския фермер.
То и на децата вече стана ясно, че говедовъдството и то млечното е в най-трудна ситуация. Ето защо, Германската асоциация на земеделските производители, организира тазгодишния експертен форум за млякото на Германия. Темата бе насочена в бъдещето и звучеше така: „Стратегия 2030: От какво се нуждаят нашите млекопроизводители?“. Представители на млекопреработвателната промишленост, млечната промишленост, политиката, сдруженията обсъдиха въпросите на три кръгли маси по стратегията от различни гледни точки.

„През следващите няколко години, германските млекопроизводители ще се окажат в нарастваща област на напрежение между пазарния реализъм и предпочитанията на потребителите, което до голяма степен ще определи перспективите за немското производство на мляко. Този процес е предмет на динамика, която се отразява в продължаващите нови изисквания, по-високите разходи и продължаващите структурни промени в производството на мляко.”  – с тези думи бе открит един от дебатите. Прочетете това още веднъж. Казано е по немски, философски, неразбираемо на първо четене, но с малко думи всичко събрано на едно място.

Отбелязано е и какво ще се случи:
– нови изисквания – те ще дойдат вероятно и при нас. Газовите емисии ще стават все по важна тема. Хуманното отношение към животните – изискванията ще продължават. Организациите вече биха тъпана, като казаха, че за да отговарят на изискванията на хуманното отношение, ще трябва да им се помогне икономически. Щом обществото иска и ще дава.
– Идва забраната за вързаното отглеждане.
-Следва изпълнението на трите директиви свързани с лекарствата, антибиотиците и фуражите. Регламентите са публикувани на 07.01.2019 г, което означава, че трябва да се изпълняват.
– отношението с обществото – има противоречия, които трябва да се изгладят
– по-високи разходи за единица продукция
– продължаващи структурни промени при производството на мляко. Фалитите на ферми се увеличават.

За нашите читатели ще публикуваме материали от дебатите около трите маси. Дано и при нас се направи поне една маса и започне обсъждането на многото въпроси около нашето млечно говедовъдство. В противен случай ни чака ниска продуктивност от крава. Този път няма да я пишем вие я знаете наизуст, отново дебат по Наредба 3 и отново сваляне на ставките за доказана продукция. Искане на де минимис, няма да се мине без него и така, полека лека до катинара.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

5 КОМЕНТАРИ

  1. Стратегия 2030 при нас е ясна – няколко огромни кравеферми със скрити и неясни собственици и нищо друго. Селата са обезлюдени, цялата земеделска територия е засята с пшеница и рапица. Няма кой да протестира, всички са по чужбината да мият чинии, боядисват кораби и т.н. Министъра поздравява някакви виртуални животновъди на нова година, след това получава награда за най-добра администрация от Брюксел.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here