Направиха тоалетни за крави

1

Компанията Hanskamp, ​​занимаваща се с технологии за млечни халета, работи по този проект в продължение на 2 години. Понастоящем системата се тества в сътрудничество с Холандския университет.

Мениджърът на Hanskamp във Великобритания и Ирландия, Lars van Gaalen, попитан дали това може да е шега, каза:
“Не, това не е шега. Ние все още изследваме оборудването, работи 90% правилно, останалите 10% се до усъвършенствуват и постижението от 100% ефективност на устройството, ще отнеме още малко време. ”

В холандския проект, те виждат ползи както за фермерите, така и за самите крави, тъй като незабавно взетата урина, не причинява толкова висока концентрация на амоняк и токсични миризми, в които животното трябва да остане.
Изобретателите обаче твърдят, че ще отнеме известно време, преди някой да види кравешки тоалетни като стандартно оборудване за фермите.
– Първите модели ще бъдат пуснати в продажба преди средата на 2020 г. – казват холандците.

Как работи?
Кравата влиза в оградена площ, в която получава храна. Докато я извлича, една малка кофа автоматично се плъзга в областта на крупа, движейки се леко нагоре и надолу, масажирайки нерва, който се простира между вулвата и я стимулира да уринира. Урината се събира в резервоар – CowToilet и след това се събира и съхранява отделно от фекалиите.

Какво се случва с урината?
Тази система предлага и големи възможности за нови приходи. Сега торът се разглежда като отпадъци. Чистата урина може да се използва като висококачествена суровина, например за прецизно торене за осигуряване на карбамид.  Съществуват и разработки, при които урината може да се използва за генериране на “жълто” електричество или урината може да служи като източник на водород. Тоалетната за крави от Hanskamp допринася за устойчиво и печелившо бъдеще в млекопроизводството.

Важно е за системата, че кравите посещават CowToilet доброволно. Посещението в тоалетната е съчетано с получаване на допълнителна порция.

Благодарение на събирането на най-голямата част от урината се постига огромно намаляване на емисиите на амоняк. Това е добре за околната среда и хуманното отношение към животните, например по-здравословен стабилен климат, което означава, че белите дробове и копитата им са по-малко натоварени.

Govedovad.com

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here