Още за тези невероятни 79 кг мляко на ден

9

Публикуваното преди няколко дени в нашия сайт бе  съобщение за постигнатите 79 кг мляко на ден от американската крава Селз-Преле-Афтершок 3918, и предизвика голям интерес сред нашите читатели и затова сега ще ви  разкажем за нейното “семейство“  в американската ферма от Уйсконси.

НЕВЕРОЯТНО: 79кг. мляко на ден,6.1%м.в и 3.6%протеин

Защо казваме семейството. Защото ако забеляхте, кравата носи и фамилното име на собственика. Така е модерно напоследък в говедовъдните страни, кравите да носят фамилията на собственика. То си е и направо реклама. Стига да си от най-добрите.
Селз-Преле- Афтершок 3918 е собственост на Скот Преле и съпругата му Пам Селз-Преле.
Във говедовъдната ферма на семейство Преле, след отглеждането на доста поколения крави, през което време се е извършвала  селекция на много високо ниво, сега се отглеждат 450 бр крави. И то какви крави. Тези 450 крави по средно дневен млеконадой надхвърлят впечатляващите 49 кг/ден мляко.
Всеки ден няколко крави дават повече от 68 кг мляко дневно.

Тези високи производствени резултати, допринасят за някои сериозни производствени записи: като 18 крави в стадото на Преле вече са дали над 98 000 кг мляко. Единадесет крави вече са с 50 000 кг млечни записи, а 73 крави имат повече от 40 000 кг.
“Ние не „бутаме“ нашите крави да дават много мляко, но работим усърдно, да им създадем среда, в която генетиката им може да даде отлични резултати” – казва госпожа Преле. – Нашата цел е да направим техния живот лишен от стрес. – Тя добавя още: – Ние вярваме, че всяка крава в нашата ферма има генетика да произвежда 22 000 кг мляко годишно. Но производството на мляко зависи  80% от околна среда, така че ние трябва да осигурим комфортна, свободна от стрес, здравословна среда, за да предизвикаме тяхната генетика да ни се отплати. “

Въпреки това, добива на мляко не е единственият фокус на развъдната програма, независимо, че заема висок процент на компонентите в списъка на приоритетите.

– “Нашата цел беше да произведем 50 килограма мляко от крава на ден. С намаляването на премиите за количество и соматични клетки, сега целта ни е 3.5 кг комбинирани мазнини и протеини на крава на ден.”

Удобството на кравата е от ключово значение. През 1998 г. семейството увеличава броя на кравите от 120 на 400 крави и ги отглежда в шест-редов естествено вентилиран обор с пясъчни легла. Те казват, че ако са имали възможност щели да поставят четири реда в обора, вместо шест. Като твърдят, че голямата площ заета от леглата, е важен фактор за високопроизводителните крави, и никога не са се страхували да инвестират пари за комфорта на кравите.
– “Преди да харчим пари за по-висока генетика, първо  се уверяваме, дали генетичната инвестиция би се влияела добре от околната среда. Избираме технологии, които ще подобрят нашият “4-звезден хотел”. Защо не петзвезден? Това ще изисква много пари за изграждане на съоръжения за кръстосано проветряване. Не сме го направили още, защото не сме сигурни, че можем да получим достатъчно допълнително производство, за да оправдаем ремоделирането или за проекта за нова сграда, ” – казва Скот Преле.

Преле вярва, че пясъкът е важен за комфорта на кравите, толкова много, че производството е с 4-5 кг по-високо заради пясъка. Казва обаче, че не всички пясъци са еднакви. Например при използването на един вид пясък, който използват и той изглежда страхотно, но високото съдържание на глина в него, го прави нерантабилен, защото  през зимата се втвърдява.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

9 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here