Иска се много работа за да стигнеш до рекорда

0

Непрекъснато сме критикувани, че пишем за чужди ферми или други държави. Че, публикуваме техните рекорди и постижения и рядко споменаваме нашите такива.
На Олимпийските игри няма наши и ваши. Който е първи, се качва на стълбичката и взема златния медал.
Какво да направим, че имаме само десетина говедовъдни ферми, които могат да се наредят в челните редици на Европа. Ама нали знаете, в Европа, пък и в асоциациите се играе отборно. При нас отборния резултат по средна млечност от крава е изключително скромен.
Казват, че тази година можел да мине 4000 кг мляко от крава.
Дано това стане.
Обикновено гледаме да се сравняваме със страни от нашата група. Засега това е Румъния, с която прекрачихме заедно прага на Европа,  другите са нашите европейски съседи – Гърция. Към тази аутсайдерска група може да сложим и Хърватска.
С другите въобще не можем да си мерим някои неща.

Другото, което ни затруднява да публикуваме постигнатите резултати от нашите фермери, това е липсата на информация. 
Непрекъснато предлагаме на развъдните асоциации да публикуваме резултати от тяхната работа, но обикновено няма отговор.

Въпреки, че в Закона за животновъдство е казано, че трябва да има публичност.

И понеже говорим за постижения, първи публикуваме още „топли“ данни за класацията по висок млеконадой в Европа за 2018 г. Няма грешка, подобни данни излизат с голямо закъснение.

 В Европейския съюз млечните крави  са най- продуктивни, в Дания. Това показват статистическите резултатите отпреди една седмица.

Според проучването, датските крави се нареждат на първо място в ЕС със средна млечна продуктивност от 9 600 кг.
На второ място е Холандия с 8 700 кг на крава годишно, докато Великобритания завърши трета със средна стойност от 8 100 кг.
Германия се класира на четвърто място  с продуктивност от 7 800 кг. /резултатите са обобщени за всички млечни породи крави развъждани в съответната страна/.

Според статистическата служба, увеличаването на производителността при датските крави е станало през последните десетилетия в сравнение с тези на западноевропейските страни – членки на ЕС. Например, докато датската крава през 1998 г. е произвеждала  средно 6 800 кг, което е било около 13% повече мляко, отколкото  германската крава. Сега, през 2017 г, независимо големият ръст при германската крава, „мощността“ на датската крава е вече 19%.
Според анализаторите,  предимството на датските крави за мляко, не е резултат от една-единствена причина. Това е по-скоро резултат от “комбинация от добра развъдна работа, професионални съвети и добро управление”.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here