“1 пъпеш – за 1 човек” – новият сорт идва от Румъния

Тъй като пъпешите са твърде големи и не само заемат много място, но и не могат да се ядат на едно ядене, а след като се съхраняват, те губят своя вкус,  заявиха изследователите в Центъра за изследвания и развитие на зеленчуците в Бузау. Затова на пазара вече се появи нов тип пъпеш, който може да се консумира без проблеми от един човек и дори е по-ароматен от обикновения.
Белият пъпеш е една от ново появилите се звезди в Центъра за изследвания и развитие на зеленчуците в Бузау  и бе представен от д-р Костел Вънътоту , който координира изследователската дейност в този институт.

“Това е ново разнообразие на нашия пазар, когато достигне зрялост плода има бяла кора и жълта месеста вътрешност. Много е сладко на вкус,  даже може да се каже, че е страхотно. Това е пъпеш, който може да се консумира от един човек на едно хранене. Искахме да направим продуктивен пъпеш с малки плодове, много ароматни, и да не  се държат в хладилника. Често отрязваме пъпешите и не ги изяждаме и така те  се  повреждат при съхранение.”- това  разказва за причините, които стоят зад създаването  на новия пъпеш  един от неговите създатели.

Мини пъпешът  е започнат да се търси най-вече  заради неговия специален аромат и чистата и сладка вътрешност.

“Имаме създадени и много разновидности на пъпеша, мисля, че повече от 60 разновидности: с аромат на  киви, с  аромат на ананас, дори и с  аромат на ракия. Аз бях първият, който даде публичност  на  пъпеша с аромат на ракия, а сега в чужбина и в световен мащаб разработването на тези сортове  вече се разраства” говори д-р инж. д-р Костел Вънътоту   за научни постижения  в Центъра за изследвания и развитие на зеленчуците в Бузау  .

Култури на пъпеш могат да се отглеждат както в оранжерии така и на полето. “Ние го култивираме в защитени пространства, където производството е по-голямо и се получава много добра рекалта. Но може да се отглежда и на полето. Прилага се технологията, специфична за пъпеш, като за този пъпеш няма специални изисквания. Плодовете обикновено са по-малко от един килограм” обяснява д-р Костел Вънътоту .
За подробности относно пъпеш, както и за поръчване на семена, можете да се свържете със специалистите на SCDL Бузау.

Източник:  antena.ro

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here