Лазерен лъч дели спермата

0

Казано най-просто – вземаме проба от ембриона за ДНК анализ и знаем вече всичко за телето, което още не се е родило.
Новата година започваме отново с Топ новина.

Става дума за най-новата технология за получаване на сексирана семенна течност от бици. Тази революционна технология е разработена от ABS Genus в САЩ. Норвежката организация Geno е първата, която ще използва технологията в Европа.
На пръв поглед е изключително лесно.

Мъжките клетки се идентифицират и инактивират /елиминират/, използвайки  лазерна техника. Женските клетки остават незасегнати и необезпокоявани. В сравнение с досегашната техника за разделяне на сперматозоидите, има две важни разлики, които благоприятстват качеството на тази сперма.

При конвенционалния метод за сортиране на сперма, семенната течност е изложена на електромагнитни полета. В допълнение, мъжките и женските клетки се разделят под високо налягане, което увеличава вероятността от увреждане.

Новата технологията, наречена в Норвегия – REDX, не използва електромагнитни полета. Мъжките инактивирани клетки остават в средата, намалявайки риска от влошаване качеството на спермата. ABS Genus е тествал широко технологията в световен мащаб. База данни от 37 милиона животни показва, че тази нова техника дава увеличение с 10% забременяването в сравнение с използваната сега сексираната сперма.
По-голям избор, по-бърз напредък.

REDX позволява да се направи по-гъвкав избор за това кои бикове да бъдат на използвани в новият формат.
Говедовъдите вече се възползват от по-голямото предлагане на топ генетиката от REDX, с което  могат да направят големи скокове в генетичния напредък на животните.
В момента на пазара се предлага сперма от два бика, получени по тази технология :
• Hustad (€ 39.00) и Hammeren (€ 37.00)

Govedovad.com

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here