Магистралите спасяват кравите

2

Докъде я докарахме. Пътищата да спасяват кравите.
Би трябвало нашите фермери да наведат глава и да опънат ушите на техните колеги, които ги изложиха. Вероятно тези колеги на сбирки са в първите редици и имат невероятни предложения и искания. За това, което видяхме в мрежата и съобщенията в пресата,  обществото няма да прости на своите фермери. А именно обществото през следващите години трябва да е 12 играч в отбора на фермерите.

За какво става дума. Бяхме шокирани преди няколко дни, когато  стадо крави ближеше ненаситно солта по пътя, която беше останала след пръскането против заледяването. Нито клаксоните на колите, нито виковете на хората,  можаха да отлепят кравите от асфалта. Тъй, че много се коментират магистралите, но те станаха спасители на кравите. Ясно е, че има още незнание от някои фермери, относно значението на солта за животните и в тази връзка си позволяваме да ви препоръчаме да прочетете статията.

Солта и слънцето – дар от природата     

Латинската дума за сол, sal, френските думи solde (означаваща „баланс, салдо, плащане“) и soldat („войник“) са свързани. В италианския език soldi означава „пари“, а soldato – войник.Римските войници са получавали режийни, за да си купуват сол, salarium argentum, откъдето идва думата за „заплата“ в някои европейски езици. Римляните също обичали да солят зеленчуците, което довело до вграждане на латинската дума за сол в думата „салата“ (на някои латински диалекти salata означавало буквално „солен“).Както изглежда, българската дума „сол“ не произлиза от латинската дума, а и двете произлизат от общ предшественик, за който се счита, че е говорен преди около 8000 години.

 

 

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. НОРМАЛКО Е ДА ЛИЖАТ СОЛ ОТ ПЪТЯ .НИКОЙ НЕГО Е ГРИЖА .ЗА ОВЦЕТЕ И КРАВИТЕ.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here