Общество и фермери – 1:0

0

Фермери в анонимност

От известно време Govedovad.com  публикува материали, в които се говори за отношенията на обществото към фермерите. Едва ли някой ще каже, че отношенията са отлични.
Нищо подобно.
Социологическите проучвания поне засега показват, че на обществото хич не му пука за фермерите. Магазините нали са пълни, какво ги интересуват напуканите длани и денонощния труд.
В тази връзка от една година в много европейски страни и САЩ се започна работа по едва ли не интегриране на двете общности. Фермерските организации в тези страни вече разбират, че без обществото трудно ще спечелят битката за по-добри субсидии, трудно ще се преборят с някои  нереалистични искания на защитниците на животните, новите хранителни продукти, които се появяват по рафтовете и нямащи животновъден произход. Ясно е и дори на децата, че при такава ситуация, джоба на фермера ще залепне.

Govedovad.com

Едва ли ще коментирате горе казаното, като прочетете резултатите от едно проучване направено в Швейцария, при което са  интервюирани 1027 души на възраст от 15 до 74 години.  Проучването е извършено от (STS) и е проведено в периода от 2 до 12 ноември 2018 г. и са включени въпроси като: цицките често се запушват за да не капва и капка мляко от тях – правилно ли е. Вързано отглеждане ли трябва да се прилага при кравите, състоянието на оборите, обезроговяването и др.

Резултата е отчайващ за фермерите. Фермите за млекодайни животни получиха много малко гласове от анкетираните. Повече от 80% обаче искат да се прекрати млекопроизводството или поне да спрат финансовите средства, предоставени от федералното правителство и кантоните на фермерите.

Нашите животновъдни организации трябва веднага да започнат работа в тази посока, за да спечелят обществото. Трябва да се кандидатства за влизане в програма за разясняване на обществото, какво е това фермер.  Така, както имаше проекти от рода
Аз консумирам българското
и други, да имаме и проект
Аз съм приятел с българските животновъди.
Все пак някой трябва да  разбие мита за паркираните фермерски джипове пред Новотела в Пловдив

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here