Край на клането на крави в напреднала бременност

9

След разглеждането на проблемите за рогата, синджирите, и транспорта, дойде време да се обсъди и въпроса за клането на крави в напреднала бременност.

В края на тази година министър Карола Шутен /Холандия/ ще внесе законопроект за забрана на клането на такива крави. Преди известно време министърката е помолена от две организации, да се предприемат  действия, срещу клането на крави в третата фаза на бременността. Те са и предложили да се договори с кланиците да не приемат такива животни. Но министърката иска да отиде по-далеч и да забрани клането  със закон. От правни съображения проекта е оформен по такъв начин, че да забрани транспортирането на крави с напреднала бременност към кланица.
За да бъде гласуван такъв Закон трябва Европейската комисия да бъде уведомена за това. До края на годината, Законът трябва да бъде в камарата на представителите /Холандия/, за одобрение.

Не само защитниците на животните, но и ветеринарните лекари предупреждават от известно време, че клането на  бременните крави в последната фаза причинява ненужно страдание за телетата, които често са вече жизнеспособни. В момента има подобни забрани. Кравите не могат да бъдат транспортирани до кланицата през последния месец от бременността. Тази забрана ще бъде удължена до последните три месеца на бременността. Ако това не се спазва, фермерите ще бъдат глобени или предупредени.

За неспазването на сега действащото положение – забрана за клане на крави бременни след осмия месец, в Холандия има доста глобени фермери. Последната глоба е от 3400 евро за фермер, защото е транспортирал до кланица крава непосредствено преди раждането. Прокурора установява, че кравата е била много слаба за да издържи транспорта. В кланицата тя е зашеметена и след това заклана, но телето не оживява. Прокурора е сметнал, че има злоупотреба с животните. Освен това на придружаващите документи не е било отразено напредналата бременност на кравата През последните шест години са наказани с глоба и предупреждения над 800 фермера.
Трябва да се знае, че в Холандия годишно се колят над 560  000 говеда.

Източник: NVWA

 

9 КОМЕНТАРИ

  1. Хиляди бременни елитни крави бяха изклани по време на ликвидационните съвети които унишожиха българското животновъдството

  2. По-старите като мен помнят, че преди демокрацията клането на бременни беше абсолютно забранено в България. Често в дворовете на кланиците се разхождаха бременни или родили там крави, прревърнали се в домашни любимци.

  3. И напишете нещо за Българският животновът стига сме чели само за германци, холандци и тн. Направете статия за проблемите в родното животновъдство

  4. Има ли смисъл от такава статия всички знаят какви са проблемите на родното животновъдство

  5. Да всички знаем но нищо не правим мисля че това е проблема мълчим като риби и си пишем във фейсбук

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here