1 част: – Европейският съвет за мляко – цена, себестойност, субсидии

4

2 част: – Европейският съвет за мляко – цена, себестойност, субсидии

Битката за цената на млякото, се води, още от създаването на промишлеността наречена мляко, обединяваща трите основни отбора – производители, млекопреработватели и търговци.

Европейския съвет за мляко, известен до съществуването на млечния борд и като Европейски млечен борд,  е един Съвет, който  защитава интересите на млекопроизводителите от 2006 г.  В него са включени представители на 15 страни -членки на ЕС, и повече от 100 хиляди млекопроизводители.

Още в началото на нашата дейност, ние показахме, че не можем да толерираме производството на висококачествена храна за цени на млякото под 25 цента. Предупредихме политиците, че пълната либерализация на пазара на млечни продукти, ще има катастрофални последици.
За съжаление, изглежда излязохме прави.
Нашите проучвания за разходите за производство на мляко доказват, че разликата между цената на млякото и производствените разходи е голяма, и в минус за производителите. Безбройните оперативни задачи в цяла Европа, също свидетелстват, че безусловната либерализация е напълно погрешно решение. Да не говорим за всички лични съдби и семейни драми, които икономическата ситуация донесе през годините – казва директорката на Съвета.

През 2011 г. членовете на Съвета решиха да започнат да изчисляват производствените разходи и редовно да актуализират тази информация.

Понастоящем шест държави редовно участват в проекта: Белгия, Дания, Германия, Франция, Люксембург и Холандия. Тези страни произвеждат повече от 50% от общото производство на мляко в  ЕС.  Анализите се правят,  защото сегашните и минали икономически проблеми, пред които са изправени производителите, не могат да бъдат разбрани, без да се анализира  цената за производството на мляко.

По време на международната изложба – Зелена седмица, която се проведе в Берлин от 18 до 27 януари 2019 г., Съвета  публикува нов доклад, за увеличаващата се разлика между цената на млекопроизводството и продажната цена, която земеделските производители получават за млякото. Според него,  през октомври 2018 г. в Германия производителите са покрили само 85% от разходите си. Разбира се, за цената на млякото играят много фактори. Например различният брой животни, отглеждани в една ферма.
– Във Франция средната ферма е от 920 декара, а броят на млечните крави е 63.
– В Дания стопанствата са много по-големи, приблизително 1560 декара със 165 крави в стадо.
– Германските ферми са малко по-малки от датските ферми, около 720 декара  и 59 крави,
– В Белгия – 540 декара  и 75 глави в стадо.
– В Холандия стопанствата са приблизително еднакви – 510 декара  и 92 глави.

Според резултатите от проучването се оказа, че средните разходи за производство в шестте страни варират от 38,7 до 45,1 цента на килограм. В същото време производителите са получили от 34,4 до 37,4 цента на килограм. Разликата между показателите е 24%./ анализа е за 2017 г/

 Каква е цената на производството?

Използвайки примера за Франция, EMB разказа, как разглежда разходите за производство на мляко в стопанствата. През 2017 г. той е бил 45,1 цента на килограм, За продажбата на всеки килограм, фермата обаче получава само 34,4 цента, а година по-рано е дори по-малко – само 30,2 цента.
Въпреки повишаването на продажните цени, земеделските стопани  не покриват 24% от разходите си.

 Основните компоненти на разходите за производство на мляко са:

фуражи 8.42 цента
приготвяне и раздаване на фуража    3.08
ветеринария и ИФ    1.69
техника и строителство    4.21
електроенергия    2.69
   заплати        0.95
непредвидени разходи    4.04
аренда    2.61
амортизация    8.22
  налози    1.65
труд на фермера   14.21
договори     4.42
доходи от продукция     –6.94%
субсидии     –4.11%
себестойност  45.14

Ако внимателно разгледате тази таблица, може да си отговорите на вечния въпрос за митичните субсидии, които вземат европейските фермери. Това са четири процента или по-малко от 10% от себестойността или около 8 стотинки. При 9000 кг средна млечност от крава – прави около 700 лева или съвсем малко повече, отколкото взеха нашите крави под селекция за 2017 г.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

4 КОМЕНТАРИ

  1. в българия цената на млякото е подигравателна….след години няма села .няма хора няма мляко .няма я държавата….

  2. в българия цената на млякото е подигравателна….след години няма села .няма хора няма мляко .няма я държавата….

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here