Танчо и Станислав Еневи – За животните – с любов

0

Нашите приятели от Карнобат – Танчо и Станислав Еневи, ни изпратиха много интересен факт от живота на една тяхна крава. Удоволствие е за нас да пишем за ферма Елдорадо-Карнобат. На първо място, защото фермата е семейна и най-важното, че има наследственост.
Създавана е в продължение на 20 години. Началото е както при повечето семейни ферми. През 2000 г Танчо започва да отглежда няколко телета за угояване за да помогне на семейния бюджет. При някакви обстоятелства в обора му попада една дойна крава. Като я поохранил малко и тя свикнала с новия си дом, кравата започнала да се отплаща с 20 кг мляко на ден. В онзи момент, цената на млякото е била добра и той решава – млечно говедовъдство.
С времето семейството вече има няколко обора, складова база и всичко друго необходимо във фермата за едно модерно говедовъдство. Бавно, но сигурно фермата се разраства, расте и средната млечност. В момента се отглеждат над 120 бр млечни крави и още толкова животни от другите категории.
Едновременно с подобрението на условията за отглеждане се работи и по селекцията. Без вносни животни, със собствено производство, към днешния ден, млечността е вече около 8000 кг мляко от крава.
През годините, синът на Танчо – Станислав, пораства както се казва във фермата и сега, може да се каже, че е човека който вече менажира работата. Младия мъж посещава всички мероприятия, свързани с обучение по говедовъдство. Посетил е колеги от съседните страни и Европа. Най-голяма полза за него е работния тур в САЩ по млечно говедовъдство и Академията към Топ Микс. Станислав е човека, който работи с компютрите и съответно знае всичко за кравите си. Какво е констатирал в компютъра за една тяхна крава , ще разберете сега.

Станислав – “Задължително след доенето на кравите, оставям време да огледам информацията за деня, периода и годината. От три години следя една наша крава, която има интересна история.
Кравата е отелена преди 1046 дни, като юница. Успяхме да я заплодим в подходящото време, обаче тя направи ранен аборт. От тогава, до сега имаме 15 неуспешни осеменявания. Едва на 16-тото я заплодихме и преди няколко дни,  я пресушихме и разгледах окончателните данни за периода.
Както казах доенето е продължило 1046 дни и сме получили за този период 24 300 кг мляко. В началото на лактацията имаме и над 38 кг мляко на ден. След това млечността падна до 25 кг на ден и я пресушихме на 18 кг.
Стана така, че тази крава стана любимка и на мен и на хората в обора. Където и да се „срещнем“ започва да се върти около мене, да ми дърпа дрехите, да ме ближе с език. От тук и дойде и прякора и Лиглата. Така се държи със всички.
По-важното за мене беше, че тя ми стана пръв „помощник“ при проблеми във фермата. Намалили тези 25 кг на ден, на другия ден намалят млякото и другите крави. Значи имаме проблеми с храненето или дневния режим. Сега кравата е добре, на уважение е от всички и чакаме да роди за втори път.
Интересно нали. Това показват цифрите от компютъра, а той никога не лъже.
Късмет  е за всички говедовъди да имат повече такива крави”.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here