Полша – месо от болни крави на масата

0

Полша
Скандалът с говеждо месо от болни крави отекна в целия свят. Много чуждестранните медии пишат за този въпрос.
Общо 9,5 тона месо са получени от незаконно клане, 2,5 т от които са продадени в чужбинаТези доставки идваха от Полша до тринадесет страни от ЕС. Става въпрос за Чехия, Естония, Финландия, Франция, Унгария, Литва, Латвия, Португалия, Румъния, Испания, Швеция, Германия и Словакия. 

Германия и Чешката република изискват допълнителни контроли, които гарантират, че месото от Полша е безопасно. Това поставя полските производители в доста неизгодна позиция. Досега е изнасян голям процент от произведеното говеждо месо в Полша – над 70%. Сега обаче много поръчки от чужбина се анулират или се поставят под съмнение. Месната индустрия вече отчита загуби. Всяка година, милиони долари отиват в Фонда за промоция на говеждо месо.
“Вместо добър – имаме черен  пиар,  чрез незаконна търговия с месо от болни крави” – казват някои от производителите.

Скандалът с месото е в резултат от журналистическото разследване на предаването “Надзорника” на TVN, в което се  показа, как работи черният пазар за болни крави. “Супервайзерът” на TVN информира, че случилото се в кланицата  в Острув Мазовецка не е случайно и единичен случай. Според него,  в бизнеса с “болния” добитък, се включват много хора, защото това е  голям бизнес. Репортажът показва също, че тази практика се осъществява със знанието на ветеринарните лекари, които биха могли да спечелят до 1000 евро, само за  един транспорт и клане на болни животни за месо.
Съседите  на фермата също знаят  за процедурата. Възможно ли е индустрията да не знае за това? – задава въпрос разследващия журналист.

Въпросният журналист е работил в кланицата, от която  са продавани болни животни. Той е заснел как изглежда клането на тези животни със скрита камера. „Това е зловещо. През нощта болните крави бяха влачени от колата до кланицата. Там, ги вдигаха вързани за задните крака  и  месарят  ги зашеметяваше и  колеше.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

 

 

 

“.

.В Полша голям брой млечни крави са податливи на различни заболявания и наранявания. В такъв случаи собственика   трябва да се обади на ветеринарен лекар, да купи лекарството, или ако няма друг начин – да бъдат приспани и извозени до екарисажа..

Въпреки тези наредби, много фермери, вместо да харчат пари за лечение на кравите , искат да печелят от тях и съответно ги продават болни. Те нарушават закона, който ясно гласи, че само здрави животни могат да отидат в кланицата. За здравите крави се плаща от 800-1200лева, а за болните 200-300 лева. Месото от незаконното  клане се продава на различни места и това излага  потребители на сериозни здравословни проблеми.

След излъчването на репортажа кланицата  Острув Мазовецка е затворена. Месото от болнте крави  е  изтеглено от пазара.Ветеринарната инспекция в сътрудничество с полицията започна разследване и  проверки.  Министъра  на земеделието,- Ардановски  казва по  радио Jedynka.- “алчност и алчност, както и глупостта на собствениците, които за някаква печалба правят нещо, което противоречи на закона,  също така и на всякаква  логика, която сега  кара Полша да развали имиджа на държава с добро качество на храните”.

Въпреки този скандал,  в Интернет е пълно  с реклами на трафиканти, които купуват болни крави. В които се съобщава,че се  купуват животни  с травматични проблеми или  в лошо състояние. Прочитайки този материал ни звучи доста познато.

Източник: полската преса.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here