Честит рожден – днес празнува г-н Банко Банев

0

Доста се чудехме как да се обърнем към нашия приятел Банко Банев. Но имайки в предвид неговия свободен характер, вечната усмивка и приятното говорене, решихме да бъдем по-земни и по-директни. Все пак за тези, които незнаят, сме длъжни да кажем, че пред името му би трябвало да има доцент, инженер и доктор.

Накратко историята на нашия рожденик е следната.

     Катедра “Аграрно инженерство” е създадена в гр. София като самостоятелна катедра при Зоотехническия факултет. Преобразуването на катедрата в Стара Загора се извършва през 1975 г. След тази година катедрата израства и се развива както в кадрово отношение, така и по отношение на базата. Всеки в тази катедра си има задача и на Банев, като най-млад /вероятно и най-работлив и кадърен/ се пада тежката задача да работи в сектора за доене на ЕПЖ и ДПЖ.  Негови са разработките

  • Автоматизирани доилни апарати
  • Стимулационни пулсатори с 6 работни фази
  • Системни подходи за увеличаване хигиената на млекодобива и борба с маститите
  • Съвременни системи за машинно доене
  • Роботи за доене

             След основаването на Алфа Микс, амплоато му от доенето отива към електропастирите.

–  “Те са моята слабост. За пръв път въведох изучаването на електропастирите в България през 1981 г. като асистент в тогавашната катедра „Механизация и автоматизация на животновъдството” в Тракийския Университет (тогава ВИЗВМ). Но в практиката – нищо до 2003 година, когато заградихме с електропастири пасищата за 800 коня във фермата на д-р Демир Сарафов в село Студена. Доказахме, че електропастирите не са просто техника, а технология, която вече е масова рутинна практика в животновъдството, ловните стопанства, зоопарковете и хоби-фермите”.

От няколко години, Банев вече носи само една диня под  мишницата – хвърлил е целият си потенциал и знание за постигането на още по-голям авторитет на фирмата Алфа Микс.

В днешния ден не трябва да има критика, но смятаме, че г-н Банев не се е изчерпал от съвети и най-вече от анализа за животновъдството. Скоро четох едно негово интервю дадено на нашия скъп приятел – Владо Рупов /вече покоиник/  през 2004 г за Български фермер. Ако прочетете този материал, ще разберете, че доцента още тогава е налучкал повика на времето и препятствията, през които минават животновъдите.

 С пожелания за много здраве, успехи в бизнеса, да оказва голяма помощ на нашите фермери и по често да дава интервюта.

Наздраве – от екипа на Govedovad и Овцевъд & Козевъд

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР