Говедовъдството на Чехия – след 2 години

0

Преди две години  писахме, за чешското говедовъдство. За две години  някои свършват много работа, други тъпчат на място, трети се хващат за сламката. Все пак две години не са кой знае колко за говедовъдството, но все се прави нещо. Преди да прочетете този материал е най добре да хвърлите едно око на материала преди две години –

ЧЕХИЯ-МЛЕЧНО ГОВЕДОВЪДСТВО

 

 

През последните години в Чехия живеят на 10.5 млн. жители. Чешката република разполага с около четири милиона хектара земеделска земя, една   четвърт от която е годна за пасища.

Около 370 000 млечни крави произвеждат чешкото мляко от което доста значителна част заминава за Германия.
Средно от Холщайнска крава е получено по 9789 кг с 3.84% м.в и 3.35% протеин. При червения Холщайн средната млечност е 8604 кг, но с 4.12% м.в и 3.54% протеин.
Кравите Симентал дават средно – около 7 600 кг на крава за година.
Чешките млекопроизводители са усвоили добре промяната на системата от предишната планова икономика към икономиката на свободната пазарна икономика.

Производството на мляко в Чешката република е съсредоточено в областите на млечните крави Пилзен, Южна Бохемия, Хайланд и региона Пардубице.

Големи фирми с много бизнес партньори

Едва ли има семейни предприятия с малки структури в Чешката република. Близо три четвърти от чешките ферми притежават повече от 200 крави, а фермите с по-малко от 50 крави са малко. Това се дължи главно на факта, че след упадъка на социалистическата планова икономика, внуците на първоначалните земевладелци вече не обработват земята. Вместо това голяма част от по-младите чехи живеят в големите градове, защото се надяват на по-добри условия на живот там. Въпросът със земята се решава по трите основни начина – продажба, под наем и акционерно дружество.

Акциите могат да бъдат наследявани. Ако акционер иска да продаде акциите си, другите трябва първо да се съгласят. Така че най-често срещаната форма на работа на приблизително 1700 млекопроизводителни компании е акционерната корпорация.

От 116 мандри през 1989 г. само 35 остават и работят сега. Всички те са частна собственост.
Десетте най-големи млекопреработвателни предприятия обработват почти две трети от произведеното мляко. Голямата част от млякото остава в чешки ръце. Компанията Madeta обработва 14,2% от чешкото мляко. Друг голям играч е немската фирма Müller, която обработва 10% от млякото на Чехия в собствен  близо до столицата Прага.

Чехите изнасят предимно сурово мляко-около 20% от общото производство и почти никакви преработени млечни продукти. От друга страна, много мляко се влива в страната под формата на преработени млечни продукти. Почти половината от внесените млечни продукти идват от Германия (44%). Фактът, че вносът на чужди продукти има такъв голям дял от чешкия пазар на млечни продукти, може да изненада някои ден добрите резултати и броя на мандрите в страната.
източник:DW

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here