При нас – забранен, другаде – не

0

По неписан закон всичко забранено е някак по-сладко. Защо започваме така. Защото в развъдните програми на нашите развъдните асоциации, никъде не е заложен кросбрединга. Това означава, че всяка юница от него, автоматично остава зад борда и няма да получава субсидия. Някои държави са изчистили този въпрос, като в развъдните си програми са включили такива животни. Някой, ако си мисли, че ще кръстоса една черношарена крава с Монбилярд и ще направи чудеса, просто е далеко от истината.

В Европа има специализирани организации, които са на ти с кросбрединга. Разбира се, трябва да имаме винаги едно наум, като ни се говори за фантастични постижения, но фактите говорят, че има отлични резултати при кроса.
Една от тези организации е тази ПроКросс.

В  млечната ферма на семейство Schep, крава Dora 80 (50% Montbéliarde-50% Holstein) вече  е произвела повече от 10 000 кг мазнини и протеини. Тя е една от първите кросбредни крави  в Холандия, която достига този етап.  Фермера Wim Schep е един от пионерите, тъй като за първи път е приложила концепцията за развъждане ПроКросс в Холандия.

Учудващо е, че средната доживотна продуктивност от крава в стадото е 61 892 кг мляко с 4,18% мазнини и 3,66% протеина. С тези резултати компанията е в топ 6 на Холандия. Освен това процентът на ремонт е само 15%.

За 2018 г   средната продуктивност от крава за 305 дни производство е: мляко 8 930 кг,   мазнина 4.46 %,  протеин 3.61%. Средна възраст на бракуване е 9,07 години.

Храненето с трева е основно за  ферма Wim Schep. Пасищата са 100% постоянни. Кравите не получават друг груб фураж. Фермера е изключително доволен от схемата на кръстосване.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here