Казахските учени разработват проект за отглеждане на месни и млечни коне

1

Крави срещу коне = 4000:5000 кг мляко

Ако някои от министерството прочете този материал, вероятно минималните изисквания за предадено мляко от крава ще бъдат увеличени. Защото, според казахските селекционери, съвсем скоро, те ще създадат кобила, която ще дава по 5000 кг мляко за лактация. Така че, тогава резултата ще е едно на нула за кобилите.

Именно по този проблем – увеличаване млякото при кобилите, работят  учените от Павлодарския университет в Казахстан.
В света няма специализирана млечна порода коне, а в животновъдството, овцевъдството, козевъдството има такива породи животни.
Govedovad.com

„Днес мисълта за това, че тази идея ще оживее и при конете, не дава почивка на учените от нашия университет, особено след като основата за такъв експеримент вече е положена в редица ферми в региона. Десет години, ние в няколко стопанства увеличихме живото/кланичното тегло  на конете, чрез кръстосване на кобили от местните алтайски кобили  с жребци от съветски, руски и литовски тежки породи. В резултат беше създадена уникална порода New Altai с отлични адаптивни, месни и млечни качества. Интересното е, че освен месото се увеличи изключително много и млякото. Индивидуалните шампионки за мляко произвеждат от 5 до 7 хиляди литра и повече на лактация. Като имаме такъв генетичен потенциал, породата New Altai може да подобри казахстанската порода не само за месото, но и в производството на мляко”, – смятат учените.

Първите приплоди показват отлични резултати, хибридите са с 200 кг по-тежки, а средната им млечност стига 2300 – 2500 кг. Този факт е предпоставка за създаване  и отглеждане на млечно-месния вид казахска порода коне, с което да захранваме нашата хранителна промишленост.

Работим също и по създаването на най-добра порода за хипотерапия. Нашите малки, черни коне, имат изключителни качества в тази насока. Трябва още малко да ги усъвършенстваме.

Хипотерапията е лечение с помощта на кон. Идва от гръцката дума „хипос“, която означава „кон“. Официалната дефиниция на хипотерапията е „термин, който се отнася за използването на движението на коня за повлияване на пациенти с нервни и мускулно-скелетни нарушения.“
 pavlodarnews.kz

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

1 КОМЕНТАР

  1. Четат. 5000 кг от кобила при 7-8 кратно доене на ден може да се добие, макар и рядко.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here