Четиво за 12+: Австралия – над 500 000 удавени говеда

0

Страхотна трагедия за говедовъдите на Австралия. Над 500 000 броя говеда /долу-горе и нашите са толкова /се удавиха през последната седмица в Куинсланд/.

Земеделските стопани, които успяха да запазят добитъка си жив в продължение на седем години, през една от най-тежките суши в историята на Австралия, наблюдаваха унищожаването на стадата си, само за няколко дни по време на  безпрецедентни наводнения опустошили голяма част от щата.

Добитъкът, които не се е удавил или измръзнал до смърт, вероятно фермерите също ще убият, защото няма фуражи за изхранване. Има и много ранени животни. Ситуацията е толкова ужасна, че има съобщения, че фермерите са изчерпали куршумите.

Някои земеделски стопани, имат  почти 100% загуби от активите си, докато говедовъдната  промишленост, като цяло очаква около 500 000 мъртви говеда. Фермерите пресметнаха, че това ще е загуба за тях от 300 млн и повече долара.

Когато първият дъжд започва да пада в Куйнсланд,  преди две седмици, засегнатите от суша земеделски производители почувстваха, че най-накрая могат да въздъхнат с облекчение. Природата обаче поднесе своята изненада, като за десет дни паднаха дъждове, колкото са паднали през последните три години.Това ще осакати фермерите в продължение на десетилетия. Повечето имоти все още са достъпни само по въздух, което принуждава земеделските стопани да изразят мъката си в социалните медии.

Гласът на австралийския фермер:

„Ние не искаме подаяния, но понякога се нуждаем от държавна финансова подкрепа, когато се появят тези природни бедствия. Преди всичко, ние се нуждаем най-вече нашите сънародници да купуват австралийски продукти” пише Джейкли Жаклин Кърли в сърцераздирателна публикация във Facebook, споделена повече от 10 000 пъти.

„Когато отидохме до нашия обор, ние се сблъскваме със смъртта и опустошението на всяка крачка. Има мъртви кенгурута по дърветата и оградите, птици, удавени в канали от тиня и отломки, а любимите ни крави са загинали в купчини, като са сякаш са търсили защита и топлина ” – пише друга фермерка.

“Дъждът и вятърът бяха толкова силни, че говедата се натрупаха едно върху   друго за топлина. Много от тях бяха все още живи, но ние трябваше да застреляме повечето. Вдигнахме живите с хеликоптери, за да ги спасим, но само няколко оцеляха ”, каза г-жа Кърли. Моят добитък е моят живот, моята страст. Така е и при много колеги. Ще има сълзи, ще има сривове, ще има толкова много болка. Но ние ще станем, ще продължим, ще излезем от другата страна на това изпитание “

Правителството на Австралия вече е отпуснало един милион долара за покриване на първите нужди.

wизточник: фесбук

.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here