Полша: Скандалът с месото

1

Скандалът в Полша с месото, си е направо удар за индустрията наречена Месо /ме-сопроизводство и преработката му/. Още повече, че скандала се разрасна след откриването в Прага на 300 кг от това месо, което  е продадено по 40 евро порцията в ресторант, и то знаете ли с какъв произход – Аржентина.
Ясно е, че не става дума само за клането на нестандартни крави /не всички заклани крави вероятно  са били болни/, а направо за организирана престъпност. Добре, че не са хванали в кланицата журналиста, който е снимал, в противен случай и  за него  щеше да има проблеми. Първоначално, фотографа е бил порицан от водещи хора, че прави лош имидж на страната, но на другия ден е бил поздравен от същите хора.
На това се казва политика. Може и медал да му дадат.
И както става винаги, резултатите от тази издънка се стоварва върху животновъдите. Не, че и те са играли честно, но са били малко.
Сега страдат всички.
Цената на говеждото месо автоматически е спаднала с 0.50 до 1.50 лв. Страните в които е изнасяно това месо /от различни източници, веднъж 13 друг път 10/ някои от тях вече обявиха, че за известно време няма да внасят месо от Полша, а други слагат „ухото на иглата“ през което трябва да мине месото. Ако продължава така, Полша ще загуби над 270 млн лева.

Съгласно регламентите на Съюза, е забранено в кланици да влизат животни, които имат някакви здравни проблеми или такива, които навремето се наричаха технически брак.
И от тука започва цялата история с надлъгването.
Болните животни имат три варианата – да се оставят да умрат, да се заколят за собствени нужди /което е почти изключено/ или да се продадат. При първия вариант животното умира, но не може да се загробва, значи трябва да се даде на екарисажа.  Вторият вариант го прескачаме и остава третият – продажба. В Полша е имало над 200 обяви във фейсбук, че някой купува такива животни. Купувача идва, някои от тях, дори нямат и животновъден обект, обаче купува животното и казва на продавача, че ще оправи нещата в системата.
От тук нови два варианта – клане на открито или клане в кланицата – това което е заснел журналиста.
От тук нататък, какво става с месото може само да гадаем. Вероятно една част от него става аржентинско,  друга ирландско, а трета може и еко.

Подчертаваме, че това не е случай у нас, а по принцип.

Животновъдните организации  в Полша веднага са реагирали на ситуацията и излязоха с доста предложения за недопускане на подобни случаи.  Първото, което ще искат е  клане за незаконни практики в кланиците Друг важен аргумент е въвеждането на доброволно застраховане  животни срещу риск от смърт и аварийно клане, причинени от злополуки. Ако се субсидира тази форма на застраховка, има вероятност животновъдите да не се изкушат да продадат такова животно. Освен това  фермерите се нуждаят от образование, пълно познаване на ситуацията, в която се извършва клането по необходимост, кога може да се направи и кой ще го прави.
Изтъкна се, че въпреки това пак ще има проблем, защото на пазара има малко предприятия, които могат законно да извършват такова клане, а понякога времето за изчакване е дълго.

На този, който не слуша, обикновено му дърпат ушите. Това и направи ЕО на момента. Одиторите на Европейската комисия започнаха  на място  официален контрол в Полша, за да изяснят сигналите за безопасност на храните от миналата седмица. Одитът се извършва в продължение на пет дни, включително проверки на документи и одити на кланици на едър рогат добитък.

Следва да се подчертае, че системата на ЕС за проследяване в сегашната ситуация доказа своята ефективност, като позволи на държавите-членки на ЕС да идентифицират подозрителни храни и бързо да ги изтеглят от пазара, включително и „аржентинския стек“.

Съгласно правилата на ЕС, преди клането, всички животни трябва да бъдат инспектирани в присъствието на ветеринарен лекар. Месото трябва да бъде прегледано от ветеринарния лекар също веднага след клането. Не може да се счита за годно за консумация, ако животното страда от заболяване. Всяко месо, предназначено за консумация от човека, за което няма пълна гаранция за спазване на правилата на ЕС, трябва незабавно да бъде изтеглено от пазара.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

1 КОМЕНТАР

  1. Така и не видях някъде да кажат от какво ” аджеба ” са били болни тези крави ?

ОСТАВИ КОМЕНТАР