1 част: Приказка за крави, ферми,фермери …..мляко

0

Свързани статии:

1 част: Приказка за крави, ферми,фермери …..мляко

Вместо да пишем лекции и научни съобщение, днес предпочетохме да ви предложим една приказка за крави, ферми, фермери и разбира се – мляко. Разказана ни от един германски фермер – г-н Мей.
Ще си припомним началото. Ще разберете защо фермера получава над 10 000 кг мляко от крава. Няма да прочетете нито един научен термин, всичко е като в приказките, но е самата реалност.

ПРИКАЗКАТА: В Германия има 4,2 милиона млечни крави. Впечатляващ брой, но броят на млечните ферми постоянно намалява: В момента са 64 000 все още /към дата май 2018 г/. Млекопроизводителите са били под икономически натиск от години. Те трябва да работят в тесните маржове на печалбата между нарастващите разходи за фураж и спадащите цени на млякото. Въпреки че сегашната цена на млякото (октомври 2018: около 35,5 до 38,6 цента/кг мляко) е  по-добра отпреди половин година. Обаче  цената, която млекопреработвателите плащат за литър мляко, все още не покрива разходите. Германските млекопроизводители за да произведат един килограм мляко дават 40 цента за килограм мляко. Днес германска млечна крава дава средно за един ден повече от 25 килограма мляко; Това е 7 650 килограма мляко годишно. А кравите в моята ферма  дават средно по 10 295 килограма. Всичко това е в резултат  от целенасочено отглеждане. Млекодайните животни са от породата  Немски Холщайн.

Кравите също трябва да имат стабилно здраве и добра плодовитост, така че, да могат да се използват в продължение на много години. “Млечната крава се изплаща на нас млекопроизводителите едва след като е дала най-малко 30 000 литра мляко в живота си, при махнати разходи  за отглеждане, които са средно 2500 евро.

За да може животновъдството да се развива, човек трябва да бъде влюбен в животните – продължава г-н Мей,  управител на млекопроизводителна ферма в Бранденбург. Той  се занимава с отглеждането на крави повече от 25 години. Неговото млечно стадо е от 230 млечни крави. В допълнение има и 180 млади говеда.

Отглеждането на млечни животни се промени драстично през последните години. Когато  започнах работа  през 1993 г., кравите се държаха вързани. Но скоро построихме  модерен обор  за млечните говеда. Новото помещение е по-високо, по-светло и по-просторно от старото.

Кравите трябва  да лежат спокойно и да дъвчат в етапите на покой.
Ние отдаваме голямо значение на стабилният комфорт за нашите крави. Те трябва да се разхождат свободно, да се хранят и да пият вода и да са спокойни през времето за почивка.  Тъй като пасищните площи са много далеч от фермата, кравите не могат да ходят на пасищата всеки ден. Ето защо, млечните крави могат да ходят на пасището само през дните когато не вали. В  период от около шест до осем седмици преди раждането, кравите те  вече не се доят за да се възстановят.  Младите животни, които все още растат, също ходят на пасището.

В началото дояхме  кравите на  ръка. Днес за тази цел се използват доилни машини. И все по-често с автоматичните доилни системи, така наречените доилни роботи, които поемат доенето. Нашата ферма беше една от първите, които инвестира в робот преди 25 години. Видяхме  предимства му. Най -важното е, че кравите вече могат свободно да избират – когато искат да бъдат доени.

Колегите  също се възползват от модерните технологии. Вместо да доят няколко пъти на ден, те могат да използват по-ефективно своето работно време и да се посветят по-интензивно на грижите за кравите. Кравите бързо свикват с автоматичното доене. Животните  се привличат от  концентрираната храна, която се сервира в робота.  На  врата си те носят датчици. Те съдържа всички данни за кравата и съобщава на робота дали кравата има права на доене, колко мляко дава и колко храна трябва да получи.

Когато влезе в робота, вратата зад кравата се затваря  и тя получава изчисленото количество концентрирана храна. Роботът почиства вимето,  подготвя  го за доене и стартира доилната машина. Сензорите помагат да се намерят цицките и да се контролира потока на млякото.

Когато млякото спре да тече, роботът спира доенето и автоматично почиства и дезинфекцира оборудването. Доилен робот може да издои напълно от  50 до 60 крави на ден.

Робота за доене може да разбере дали млякото е добре или  кравата  страда от инфекция на вимето. За тази цел той измерва някои параметри в млякото, например температурата, цвета, електрическата проводимост или броя на клетките. Той информира земеделския производител дали кравата  се нуждае от лечение и млякото и  не може да се използва за консумация.

Ние контролираме това много добре –  казва  Мей, и насоките са много строги, така че само мляко с безупречно състояние се озовава в млечните продукти, а болните животни се третират и доят отделно.

Млякото, предназначено за консумация, се транспортира по тръбопроводна система до охлаждащ резервоар, който постоянно следи качеството на млякото. Охлаждането започва с първата капка мляко, достигаща до резервоара. Млякото не се съхранява в млечната ферма  повече от един ден. Всеки ден в двора идва млечен автомобил, който го транспортира до близката мандра. Водача на камион за мляко, също така отново измерва дали млякото е в перфектно състояние и може ли да бъде одобрено за консумация. Резервоарът за охлаждане се почиства след изпразване, за да се осигури максимална хигиена по време на съхранение на млякото.

Като в приказка, но май само за нас.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here