Изкуственото осеменяване – предимства и недостатъци

1

Съвсем нормално е да пишем за ИО от А и Б, защото по данни от Докладите процента на обхванатите под ИО крави в България е 30-40%.
Така че, почваме от началото.

Какви са предимствата от използването на изкуствено осеменяване в млечните стада?

Въпреки, че има ситуации,, в които е необходимо да се използва естественото заплождане в млечните стада, за предпочитане е да се използва изкуствено осеменяване.
Съществува схващането, че биковете откриват по-добре момента за заплождане от индиректните методи, и че използването на бик е по-евтино, това не е вярно. Бикът не открива точно момента и това става ясно от факта, че степента на бременност е равна или по-лоша, отколкото при използване на изкуствено осеменяване. В допълнение, при естественото чифтосване има по-голям риск от предаване на венерически болести, намаляване на генетичната полза, невъзможност да се избират животни за характеристики, не ефективна оценка. Естественото чифтосване също създава повече рискове за хората.

Пиометрията е много по-често срещана в стопанствата, които използват бикове, отколкото в тези, които използват изкуствено осеменяване. Това е така, защото с естественото покриване има по-малко използване на простагландин и по-голям риск от инфекции, които причиняват пиометрия. Идеалното е да се елиминира естественото покриване, за да може да се използват млади бици и донесе разбира се нова генетика.

Най-важният фактор за използването на изкуствено осеменяване  в млечните стада е степента на откриване на еструса

.

Предимства на ИО:
– Няма нужда от поддържане на бик или бици за стадото, което води до спестяване на разходите за отглеждането на тези животни във фермата.

– Редовното изследване на спермата след получаването и честото изследване на плодовитостта, осигурява ранно откриване на бици с по-ниска заплодяемост и обратното.

– Тестът за бременност може да се извърши в ранна възраст.

–  Спермата на желан разплодник може да се използва дори след неговата смърт.

– Получените паети със спермата могат да бъдат доставени в градски или селски райони за осеменяване.

– Позволява чифтосването на животни с големи разлики в размера, без да има опасност за по малките животни.

–  Позволява осеменяване на животни, които отказват да приемат мъжкия по време на разгонването.

– Подпомага в поддържането на точни записи за възпроизводството и доставка.

– Спермата може да се използва за десетки хиляди крави годишно, докато бикът да може да покрие само 30-40 крави.

– Степента на генетично разнообразие и нарастване може да бъде увеличена чрез използване на семенна течност от бици с висока генетична стойност.

– Позволява възпроизвеждане между животни в различни географски райони.

· Изкуственото осеменяване може да се използва за опазване на редки породи или застрашени видове.

Недостатъци:

– Изисква добре обучени оператори и специално оборудване.

– Изисква повече време, отколкото естествените услуги.

– Неправилното почистване на инструмента и здравни проблеми при кравите   могат да доведат до по-ниска плодовитост.

– Ако бикът не е правилно тестван, ще се увеличи разпространението на гениталните заболявания.

– Операторът трябва да има достатъчно познания за периодите на разгонване и еструса, да знае какво да търси и да прецени времето за изкуствено осеменяване.

-Изкуственото осеменяване не е работа, която може да се научи чрез опити и грешки; материала трябва да бъде преподаван първо от обучен специалист, преди да може да се излезе на терена.

– Спермата трябва да се съхранява правилно, в противен случай  няма да бъде жизнеспособна;

– Фокусирането върху определени индивиди може да доведе до загуба на генетични вариации.

Ако някой си мисли, че ние сме писали тази информация, просто се лъже много. Това е писмо до португалските говедовъди, с което се канят да участват в курс по ИО. Това е само анонс. Новото е, че курса освен стационарен ще бъде проведен и онлайн.

Какво представлява заболяването пиометра?

Пиометрата е рисково, сериозно и често живото застрашаващо заболяване, което може да доведе до септицемия и ендотоксичен шок,  характеризира се с  гнойно възпаление на матката, при което кухината й се изпълва с гноен ексудат, тя бива два типа: * отворена пиометра, при която шийката на матката е отворена и от вулвата се наблюдават гнойни изтечения, понякога са примесени с кръв  и *затворена пиометра, при която шийката на матката е затворена и липсват изтечения от влагалището, това е по-опасния вариант, поради възможност от разкъсване на матката, когато се изпълни с гной.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here