Кафявата на кръстопът?

0

У нас Кафявата порода също изживява криза. Вероятно са останали 3-4 000 бр крави под селекционен контрол и още толкова кръстоски. Имаме асоциация за развъждане на Кафявата порода, но няма никаква информация от нея. Вероятно папките с докладите са в ИАСРЖ на сигурно място.

Икономиката на сектор Мляко е безмилостна и по-нископродуктивните породи уверено се насочват към историята. Това не са празни приказки, те се потвърждават от ситуацията с Кафявото говедо в Европа.

 Накъде отива породата Кафяво говедо? През последните години тя е на кръстопът.

 През последните десет години породата в Германия, Австрия и Швейцария е загубила близо  60 000 крави! Това е повече от общия брой крави от тази порода в Австрия!
В момента има около 334 000 кафяви швейцарски крави, които са все още  под контрола на производството на мляко в трите страни. Това съответства на намалението от 15%. За разлика от кафявите, породите Симентал и Холщайн разширят популациите си. Подобна е  и тенденция в цифрите за осеменяване: с малко под 109 000 първи осеменявания, приключват годината двата баварски центъра за осеменяване.  Което е с  35% по-малко осеменявания отпреди десет години.

В Германия и Австрия много голяма част от кафявите швейцарски крави сега се заплождат с месодайни бикове. Миналата година процента е около 20%. Също така, агресията на Симентала струва 5%. Основната причина за това вероятно е по-ниската добавена стойност от продажбата на кафяво теле, отколкото при телето Симентал. Цените на чистокръвните Кафяви  телета, за последно бяха 2,65 €/kг и това е половината, което се даваше за Симентала 5,70 €/kг. Дори  кръстоските със Симентал са получили по  5 €/kг нето. Телетата от кафяви говеда не се търсят в сравнение със Симентала, въпреки еднаквата рентабилност при угояването на телетата.

В Швейцария ситуацията е различна: Тук Кафявият швейцарец все още може да има своите предимства порода двойна употреба. Поради затворения пазар на месо, кафявите швейцарски крави постигат огромни цени за клане до 3000 франка.

От прочетеното е ясно, че наистина Кафявата порода е на кръстопът. Какво ще стане, ще се разбере скоро, защото сектора се развива ежечасно и светофарите на кръстовището се смеят също бързо, но ще има изненади. Бъдете сигурни.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here