Система за кръстосване – ПРО КРОСС

Когато говорим за кръстосване, в говедовъдството винаги започваме с този истински случай:

– Преди десетина години посетихме една семейна ферма с 60 крави в една от най-млечните провинции на Германия – Шлезви Холщайн. Собственика, млад мъж на 30 години, заедно с баща си, вършеше почти цялата работа във фермата. На нашия въпрос, дали участва в изложения, той се усмихна. Заведи ни в офиса и ни показа десетките награди, които висяха на стените. След това каза – това е минало. Това са наградите на баща ми. Мене хич не ме интересува дали кравата е с три рога, дали е червена или зелена или с две опашки /разбира се образно казано/. Аз искам да получавам по 8500 кг мляко годишно от крава. Така ми излиза сметката и храня добре семейството си. За селекцията и контрола се грижат от асоциацията. Аз си плащам членския внос, а те ми избират биците, преценят младите животни. Каквото кажат това правя и няма грешка.

Ясно е, че времето е наложило да се премине към кръстосването, за да се търси по добра икономика /както и разсъждава и фермера/. И понеже не правим реклама на никой, а просто запознаваме нашите читатели със ситуацията, трябва да се знае, че в света поне 30% от млечните крави са продукт на кръстосването на млечните породи.

В Европа една от фирмите която работи по кръстосването и е много напред  с материала това е холандската K & L.

 Каква е нейната философия:

  • Действа от 1993 г. в търговията с генетични продукти за добитък.
  • Млекопроизводството е фиксирана стойност в Холандия с голямо икономическо значение. K & L също така иска това за млекопроизводството.
  • Ние сме иновативни и фокусирани върху непрекъснатото подобряване на резултатите на нашите клиенти.
  • Ние се фокусираме върху кравата, а не върху продуктите около кравата. Кравата е в основата на една млечна ферма, тя прави разликата. Благодарение на нашата свободна позиция за покупка, ние можем най-добре да обслужваме интересите на фермерите.
  • Нашите клиенти са ориентирани към бъдещето на млекопроизводството, които ценят удовлетворението от работата и добрите доходи. Лесно е да превключите бързо към променящите се условия.
  • Говедовъдството се е променило много. От чиста порода с всичките емоции, които вървят с нейното развъждане, до развъждане на ниво концепции. Концепции, съобразени с фирменото ниво.
  • K & L искат да оптимизират бизнес операциите, като предлагат подходяща генетика. Точкуването в краткосрочен план не е за нас. Ние търсим решение, което е устойчиво и дава трайна възвръщаемост. Ние искаме да го правим по-добре от нашите конкуренти. Само тогава ще бъдем там след 25 години.

В разработките на фирмата на първо място е така наречената система на кръстосване Proc Ross или казано по нашенски, въртящо кръстосването  на породите Холщайн, Мондбелиард и Норвежко червено говедо. Тези три породи перфектно компенсират взаимните си добри и лоши характеристики. Чрез последователно управление  при кръстосването хетерозисът осигурява още по-добър резултат.

Холщайна е незаменим в концепцията за размножаване на Pro CROSS заради високата си форма на производство и виме. Монтбелярда добавя сила и плодовитост, а Норвежкото Червено , здравето на копитата и дълголетие.

 Защо кравата на Pro CROSS

Повече удовлетвореност от работата; 

Кравата на Pro CROSS е фантастична крава, с която да работите. Тя е по-здрава и следователно има по-малко проблеми. Просто тя се нуждае от по-малко внимание от кравата  Холщайн

Няма инбридинг, но оптимален хетерозис

Преминаване на Pro CROSS гарантира, че инбридингът е минало. Така родените животни ще имат много по-малко проблеми със здравето и плодовитостта. Правилния начин на кръстосване води до хетерозис с голям взрив. Ако сте преживели този бонус, вече няма да искате да го пропуснете. Тъй като ProCROSS е ротационна система с 3 разновидности, тя осигурява оптимален резултат със среден хетерозис от 88%.

По-добра плодовитост

Средният брой на осемененията, от които се нуждаете на крава, ще намалее значително. Кравите на ProCROSS са доказали, че са по-плодовити. Можете да започнете от 1.6 осеменявания за бременност. Това води до по-ниски разходи за спема и осеменяване.Ембрионалната смъртност рязко намалява. Освен това, имате нужда от по-малко юници.

По-добра ефективност на фуражите

Няколко научни изследвания показват, че кравите на ProCROSS имат по-добра ефективност на хранене от Холщайна. Разликите над 5% се отчитат в Италия и САЩ.

Гъвкави крави с устойчивост и дълголетие

Млечните крави Pro CROSS  имат по-малко здравословни проблеми. В резултат на това във фермата ви са необходими по-малко юници и ветеринарната сметка е значително по-ниска. Животните на Pro CROSS продължават там, където други се отказват.  При лоша цена на млякото може да се хранят по-малко, без да има проблеми.

Юниците  произвеждат точно толкова килограми мляко, колкото юницата от Холщайн. По-възрастните крави дори произвеждат повече килограми мазнини и протеини на лактация. Интервалът на отелване е по-кратък и животните остаряват. Средната възраст на кравите се увеличава.

ХЕТЕРОЗИС: Хетерозисът (хетерозисният ефект) е явление, което се изразява в ускоряване на растежа и увеличаване на размерите, в повишаване на жизнеспособността и продуктивността на хибридите от първото поколение, получени от кръстосване (Хибридизация) на неродствени или отгледани при различни условия растителни или животински индивиди. Хетерозисният ефект се проявява в превъзходството на хибрида над по-добрия родител по отношение на определен белег. Все още липсва теория, която напълно да обяснява хетерозиса, и изследванията върху него продължават.

 Govedovad.com

 

 

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here