Приказката продължава 2 част: – Приказка за крави, ферми,фермери …..мляко

0

Свързани статии:

1 част: Приказка за крави, ферми,фермери …..мляко

Както всички приказки за крави,  и тази  няма край. Г-н Мей, фермер от Германия продължава своята приказка за говедовъдството.
– Кравата се нуждае от перфектни условия. Храненето на животните играе централна роля. В зависимост от физиологичната  фаза, в която се намира животното, необходимостта от хранителни вещества за кравата се променя. Освен това стомаха на кравата е много сложна система, която изисква разнообразните  компоненти да работят добре и ефективно. Основният фураж се състой от компоненти, като силажирана трева, царевичен силаж, сенаж от люцерна, захранваща слама, влажна царевица, вар и минерална храна. Концентрираните фуражи са високо енергийни комбинирани фуражи, които се състоят от различни зърнени и протеинови компоненти, като пшеница, тритикале, ечемик, пшенични трици, брашно от рапица, боб или грах.

Изчислението на дажбата е малка наука, за която е необходима много информация за кравата. Информацията се получава от данните на транспондера и робота”.

Така всяка сутрин той  първо разглежда програмата за управление на стадото на компютъра си, за да види представянето и здравето на кравите си:
– “Системата за управление на стадото ме подкрепя в ежедневната ми работа и ми помага да действам бързо и превантивно. Всеки ден  проверявам  животните.  Гледам кои крави са разгонени, какво е качеството на храната и дали животните се хранят добре.  Следя и състоянието на крайниците. Кравите трябва да са мобилни и да имат добри копита. Ето защо трябва да  придаваме голямо значение за грижа за копитата на нашите животни.

Една крава може да даде много мляко само ако е здрава  и редовно се отелва  веднъж годишно. След раждането, телетата се поставят в отделна  зона. В отделни клетки те прекарват първите си дни.

По-късно животните се пренареждат в по-големи групи.  Като подрастващи, те се разхождат в голям двор. Мъжките телета се продават на 14 дни, а женските животни остават в експлоатация. Те осигуряват потомството на млечното стадо.

Повечето хора подозират, че телетата се лишават от натурално мляко по икономически причини – така че, млякото да не се „изгубва“ във фермата. Има нещо подобно, но искаме да се уверим, че телетата пият ценната коластра възможно най-рано и в достатъчни количества, тъй като телетата зависят от имуноглобулините от майката. През първите два дни от живота си, телетата получават само коластрата на майка си, а в следващите дни смесваме коластра от няколко крави.

След първата седмица от живота, малките получават  пълномаслено мляко от хранилките и могат да пият колкото искат. Постепенно се добавя заместител на мляко, към който животните привикват,макар и по бавно”.

Г-н Фей говори и за обезроговяването, което напоследък разбуни духовете при фермерите.
– “За съжаление кравите често използват рогата си като оръжие” – казва той. Това причинява стрес, особено когато възникват пречки, например при отвори, врати, пътеки при преминаване през пасището или при робота за доене. По-ниско класираните животни, сякаш са обидени от това, и са по-агресивни  и също могат да бъдат  опасни за високопродуктивните крави.

Така че, обезроговяването го правим до 6 седмична възраст. Телетата се успокояват преди интервенцията от ветеринарен лекар и получават по-продължително действащо болкоуспокояващо средство. След приключване на манипулацията, раната се дезинфекцира, за да се предотврати възпалението. Тази процедура е задължителна от 2017 г. съгласно плана за защита на животните на провинция Бранденбург. И в други държави съществуват подобни изисквания за хуманно отношение към животните.

Напоследък обаче, 15 до 20 процента от кравите раждат телета без рога. От доста време използваме само безроги бикове  и резултата е налице.
И накрая, за да получим здрава крава не пренебрегвайте селекцията. Тя ще ви я достави.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here