Уикенд – Говедовъдни новини – 120 секунди

0

РУСИЯ: Амброзия. Животновъдите трябва да са наясно, че растението амброзия съдържа от 0,07 до 0,15% (по отношение на суровата маса) горчиви вещества и етерични масла. Когато крави се хранят с амброзия, вкусът на млякото им става горчив. Амброзията (Ambrosia psylostachya DC) е дългогодишен коренов плевел, произхождащ от Северна Америка


РУСИЯ: Виетнамската TH Group започна реализация на крупен проект по изграждане на едно от най-големите млекопреработвателни предприятия в Русия, на стойност от 6.7 милиарда рубли. Районът на Калуга заема първо място сред регионите на централната  по темповете на растеж на производството на мляко. Миналата година производството е увеличено с 13.7% до 305.9 хил. тона, /това е половината мляко, което се преработва у нас/ Понастоящем над 60 модерни млечни комплекси се развиват динамично на територията на региона. TH Group планира да инвестира 2,7 милиарда долара в Русия в рамките на 10 години в животновъдството и преработката на животинска продукция.


РУСИЯ: Според оперативни данни на Министерството на земеделието на Русия на 3 септември 2018 г. месечният обем на производството на мляко от млечните предприятия било в размер на 44,4 хиляди тона, /нашето дневно производство е малко по-голямо/, което е с 3.2% повече в сравнение с предходната година (През 2017 г. -. 43.1 хил.т.). Средният добив на мляко от крава на ден в селското стопанство е 15,87 кг,с  0.76 кг повече от предходната година на съответната дата. Лидерите в отделните региони на среден дневен добив на мляко от крава са фермите в Ленинград (23.2 кг), Калуга (21 кг), Белгород (20,7 кг), Владимир (20,5 кг и др.).


РУСИЯ: През август руският износ на зърно достигна 5,2 милиона тона, от които 4,5 милиона тона са за пшеница. Тази цифра надвишава рекорда от миналия месец, определен през декември 2017 г., когато на външния пазар са изпратени 4,2 милиона тона пшеница.
Високи темпове на износа, обяснява  девалвацията на рублата и паралелно нарастване на цените на световния пазар, и се дължи на по-ниски прогнози за брутния реколтата от зърнени култури в ЕС, Русия и Украйна.
Така че, през юли експортните цени за руската пшеница бяха актуализирани на тригодишни висоти от $ 217 на тон.
Според Министерството на земеделието от началото на сезона на 30 август 9,8 милиона тона зърно са изнесени от Русия, което е с 39% по-високо от данните за същия период на миналата година. Доставката на пшеница се увеличи с 60% до 8,2 милиона тона.


РУСИЯ: Готви се Закон, който да задължи  търговската мрежа от 1 март 2019 г.,  да се поставят млечни продукти в самостоятелни рафтове в магазините. Това ще даде възможност на купувача да направи разграничение между естествените стоки и тези със заместител.

Ако правителството подкрепи тази идея, тогава потребителят вече няма да трябва да напряга очите  си и да чете състава на продукта с малки букви. Всичко, което съдържа растителни мазнини, включително палмово и кокосово масло, ще бъде поставено на други рафтове.


МОСКВА: От 1 ноември 2018 г виладжийте около Москва, плащат глоба от 5000 рубли, при положение, че около вилите им има плевели, храсти и друга произволна растителност.


Грузия: През 2017 г. производството на лешници в Грузия е намаляло с почти една трета до 23.7 хил. тона, от които 17 хил. тона (72%) са били изнесени. /Грузия е четвъртата страна по производство на лешници в Света/. Това се дължи на заболяване, което не може да се ликвидира поради липса на финансиране. Дърветата се поразяват от розова плесен, антронкозата, фузариозата и други гъбички. Особено засегнати са западните райони на страната, регион Гурия.


 Туркестан: В процеса на производство е “робот-пастир”, който събира фуражи и сено, почиства отпадъците и контролира правилното хранене на крави.
Пред производство е и робот, който ще прогонва птиците вредители.


 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here