Болна крава – признаци

Тази година грипа накара много хора да лежат, да не се хранят, да не пият вода и да вземат по едно хапче дневно. Това е силата на сегашните антибиотици. Долу-горе такова е и положението на болните крави – лежане, безапетитие, ниска продуктивност. Разликата е, че го няма това еднократно хапче. 

Намалената ежедневна активност на кравата обикновено се проявява, чрез прекалено дълго лежане и празен ход. Намаляването на активността се наблюдава най-добре в стопанствата където има свободно отглеждане на крави.

Здрави крави, които са правилно и добре хранени и имат свободен достъп до удобни легла, правят около 1500 стъпки на ден. Значително увеличаване на времето за лежане и намаляване на броя на стъпките през деня,  показва редица неблагоприятни промени в организма.

Броят на часовете, прекарани в леглото,  ни говорят за здравето на животното. Твърде дългото задържане може да бъде свързано с развитието на метаболитни заболявания или патологични промени на копитата.

Има много болести по копитата, но всички те имат подобни симптоми. Най-често срещаните заболявания, засягащи намаляването на движението са:

  • паронихия;
  • възпаление и пролиферация;
  • язви и абсцеси;
  • пукнатини;

Кравите не са склонни да стават от леглото  си, докато  преживят или имат проблем с краката. Те изпитват болка и затова избира легнало положение, като се отказват от храна, вода или контакти с други крави в стадото.

Пораженията  по копитата имат различен произход, но най-често те се появяват при неадекватни екологични и хигиенни условия. Влага, висока температура и ферментиращ тор – това е  идеален микс за развитието на патогенни бактерии. Всяко нараняване, причинено от подхлъзване или друга механична травма, дава възможност за проникване в увредените участъци на микроорганизми, причинявайки възпаление. Всички болести при копитата причиняват по-малка ежедневна активност на кравата, болка, намаляване на приема на фураж и по-ниско производство на мляко, което означава и по-малка печалба за селекционера

Болестите на копита могат да бъдат предотвратени по няколко начина.Много важно е правилното подрязване на копитата, дезинфекция  и  грижи за хигиенни условия на средата – всичко това е добре да ви го каже лекуващият  лекар на фермата.

Намаляването на ежедневната активност на животните може да бъде симптом на кетоза, метаболитни заболявания …

Друга причина за твърде дълго лежане в леглото  може да бъде развитието на метаболитни заболявания. Кравите са апатични, нямат апетит, не проявяват интерес към предоставената им фуражната маса. Въпреки това, откриването на метаболитни заболявания е свързано с допълнителни тестове – мляко, кръв  и непрекъснато наблюдение.

Първи симптоми

Най-честите симптоми  при повечето животни са:

  • залежаване,
  • намаляване на приема на фураж и вода
  • видима промяна.

Спадът на дневната активност на кравата може също да бъде симптом на кетоза. Кетозата може също да бъде последица от метаболитни нарушения,нарушаващи киселинно-алкалната среда, например ацидоза. Лечението и води до високи разходи, които трудно могат да се оценят. Те ще включват не само ветеринарни разходи и допълнителни тестове, но също така и загуби в производството на мляко и  проблеми в репродукцията.

Първите симптоми на заболяването са залежаване, намаляване на ежедневната продукция на мляко с 10-15%, мирис на ацетон и промяна във вкуса и миризмата на млякото.

Основната причина за развитието на болестта е небалансирането на дажбата спрямо физиологичните нужди на дадена група крави (фаза на лактация, възраст и ниво на производство). В резултат на продължително анормално хранене, тялото на кравата се държи така, сякаш  винаги е била гладна. Нивото на кетонни съединения се увеличава поради неадекватното превръщане на мазнините в кръвта и млякото (оттук и името на болестта).

Болестите на копита и метаболичните нарушения са сред най-често срещаните  заболявания на високо млечните  крави. Използването на превантивни мерки е много по-изгодно от постоянното призоваване на ветеринарен лекар и разглеждане на изчезващите (значителни) суми от сметката. Метаболитни заболявания и копита могат да струват много на животновъда.

Може също така да се случи, че кравите след болестта не могат да се върнат във формата от преди …

Предотвратяването на болестите на копита включва основно грижите, дезинфекцията и редовното им подрязване (поне два пъти годишно – през пролетта и есента). Корекцията  е много важна, тъй като едва тогава състоянието на копитата се преглежда и оценява

Добър начин да се принудят крави за ежедневна дезинфекция са дезинфекционните площадки. Хигиената на кравата и качеството на пода имат огромно влияние върху по-рядкото появяване на куцота. Трябва пътя на кравата да е с такава настилка, която да не позволява хлъзгане и падане на кравата. Трябва да обърнете внимание и на факта, че кравите не прекарват твърде много време на мястото, където се събират изпражненията. Течният оборски тор дразни деликатната кожа над копитото, а бактериите, намиращи се в кашата, могат да проникнат през кожата, причинявайки възпаление.

За съжаление превенцията на метаболитни заболявания е много по-трудна и изисква прецизност, усърдие и аналитични умения. Метаболитните заболявания най-често са свързани с неправилно балансиране на дозата на протеините, енергията, фибри, минерали и витамини. Следователно, трябва да се избягват бързи промени в дажбата (особено по време на смяна на храненето от лятото на зимата), но също така и да се коригира съставът на фуража по отношение на обема, етапа на лактация и размера на групата на хранените животни. Разделянето на стадото на групи според етапа на хранене и нивото на производство също е много важно за качеството на храненето.

Фуражите, които са прекалено фино нарязани (царевичен силаж), замразени или заразени с гъбички, с примес на почвата или плевелите, не влияят положително на храносмилателната система на кравите.

Повечето от заболяванията, които се срещат във фермите на високопродуктивни крави, могат да причинят огромни икономически загуби, в резултат на необходимостта от ветеринарно лечение и намаляване на добива на мляко. Най-простото би било просто да не се допускат тези болести, да се създават   подходящи условия на живот и да се използва правилната система за хранене.

От учебника на полските кравари.

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here