Загуба за американските говедовъди

3

Федерацията на млечната промишленост във Вашингтон (САЩ) съобщи, че повече от 1600 крави са загинали по време на необичайно тежка снежна буря в десет ферми в долината Яким. Подобни мащабни загуби изострят още повече и без това трудното положение в индустрията.

Долината Якима е в центъра на щата Вашингтон. В тази област снегът рядко пада и като цяло годишните валежи са доста малки. Въпреки това, миналия уикенд, в резултат на тежка снежна буря с пориви от над 100 км е паднал сняг над 50 см, което е довело до масова смърт на голям брой крави – над 1600 бр.

Поради сравнително благоприятния климат, кравите на фермите в долината Якима се държат на открити места или в навеси без стени. Когато започва виелицата, животните се започнали да се скупчват, а фермерите не са могли да ги вкарат в оборите. Тогава те започват да заграждат стадото с големи бали слама и сено за да ги предпазят от вятъра. Те са направили   всичко възможно, рискувайки живота си, за да спасят животните. Но в крайна сметка повечето от кравите загиват от смачкване или от хипотермия.

Губернаторът на Вашингтон Джей Инсли обяви извънредно положение поради силен снеговалеж. Освен че защитават кравите си, фермерите полагат много усилия, за да изчистят пътищата, водещи до фермите. Това е необходимо, за да могат камионите да вземат полученото мляко. Сега земеделските работници се занимават с изхвърлянето на мъртви животни и се опитват да организират работата на млечните предприятия, като се вземе предвид настоящата катастрофална ситуация.

“Тези загуби се случиха в трудно време за фермерите, защото повечето от тях отчаяно се опитват да оцелеят в нестабилните пазарни условия”, заяви изпълнителният директор на Федерацията Дан Ууд. “За нашата държава това време ще има дългосрочни негативни последици, както икономически, така и психологически.”

Източник: dairyreporter.com

 

3 КОМЕНТАРИ

  1. Те нямат ли обори? Ако зимата е мека дори за сянка, за отелване, за прибиране на сеното има нужда от покрив

  2. Сега разбрах. Не бях прочела разширената статия. Жалко за животните и за фермерите, разбира се. В природата трудно се предвиждат екстремните явления.

ОСТАВИ КОМЕНТАР