Теле при кравата – фермери пазете се

0

В Ирландия Министерството на здравеопазването и безопасността в момента провежда интензивна кампания за инспекция на безопасността във фермите, където около 250 ферми в страната ще бъдат инспектирани с акцент върху безопасното управление на добитъка по време на периода на отелване, когато рискът от нараняване на земеделските производители е значително увеличен.

Животновъдството е основната причина за злополуки в ирландските стопанства, където стават около 42% от всички наранявания.

По отношение на смъртните случаи, инцидентите с добитък, са втората най-често срещана причина.

В Ирландия за 10-годишния период от 2009 г. до 2018 г. 16% от всички злополуки с фатален изход в едно стопанство (33 случая), са свързани с добитъка, а повече от половината от тях (18 случая) са свързани с крави и юници.

През 2018 г. броят на злополуките в земеделските стопанства е намалял с 40%, но все още има твърде много смъртни случаи в селскостопанския сектор, както и значителен брой много сериозни наранявания, които много фермери просто не докладват.

При отглеждането на ЕРД никога не трябва да се отпускате. Винаги трябва да сте нащрек и очаквате провокация от животното. То е по-уплашено от вас и реагира най-вече за самозащита.

В периода на отелване не само кравите се уморяват, повишена умора и високи нива на стрес, са често срещани сред фермерите.

Въпреки това, ранното планиране и подготовка за отелване, може да допринесе значително за личната безопасност и да помогне за предотвратяване на сериозни наранявания или дори смърт.

Някои от акцентите преди отелване:

  • Има ли план за минимизиране на риска от нападение на крава, когато земеделски производител третира новороденото?
  • Има ли е стабилна преграда между земеделския производител и ново отелената крава при лечението и третирането на новороденото теле.
  •  Достатъчно ли са боксовете за отелване?

Добре подготвените родилни боксове, с чисти легла, странични врати и необходимото оборудване ще осигурят безопасност и ще намалят опасностите, както за земеделските производители, така и за животните.

Тъй като повечето отелвания стават в тъмна нощ, земеделските производители се насърчават да имат много източници на светлина в родилните боксове и в двора на фермата, тъй като това значително ще подобри видимостта и безопасността.

Не забравяйте, че майчиният инстинкт на кравата работи няколко часа преди отелването и може да продължи няколко дни след това. Познаването на темперамента на животното е предимство, но е важно да се помни, че всяка крава може да атакува или рита, така че трябва да се обърне специално внимание при работа с всички крави по време на отелването, тъй като така наречената тиха крава, може да стане опасна при отелването.

Никога не обръщайте гърба си на крава след отелване, а наличието на здрава врата и стабилна бариера е много важно, когато трябва да помогнете на новородено теле или да извършите някаква манипулация.

Абсолютно необходимо е наличието на достатъчно силна бариера между фермера и кравата. Рискът от атака е най-голям по време на лечението на телето, тъй като то може да мучи, предупреждава и призовава за помощ кравата, чийто естествен защитен инстинкт й нарежда да атакува.

В допълнение, бъдете много внимателни, когато държите кучето си близо до телето, тъй като това също може да доведе до атака на кравата.

Добра идея е да посетите няколко помещения или боксове за отелване в други стопанства, да научите нещо полезно и да поговорите с по-опитни колеги .

За да обобщим: уверете се, че вашата собствена безопасност и тази на другите работещи във вашата ферма е основен приоритет по време на периода на отелване.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here