1131 ферми и 365 197 животни аут

0

Наличието на заболяването на Чума по прасетата е от края на юли 2018 г. Интересното е, че заболяването започна в два противоположни района на Румъния, като силата бе в източна Румъния в района на Тулча. Независимо от големите усилия, които вложиха държавата и ветеринарите, заболяването сякаш трудно се овладява. Еволюцията на заболяването се следи непрекъснато чрез клинични и лабораторни изследвания, като текущата ситуация се анализира ежедневно, прилагат се мерки и се предприемат действия според обстоятелствата. Нови огнища избухват непрекъснато. Ако не са домашните прасета, идват дивите.

Равносметката до момента е: заболяването се е появило в 299 населени места в 21 окръга, с 1131 огнища (18 от които в търговски стопанства). В други 2 окръга има само случаи на заболяване на диви свине. Общо, 365 197 прасета, засегнати от болестта, са елиминирани и са докладвани 1007 случая на заболяване на диви свине.

За да се предотврати разпространението на болестта, всички подозрителни животни се неутрализират, а собствениците са компенсирани от държавата при условията, определени от закона. Африканската чума по свинете не засяга хората и няма и най-малък риск от заболяване за хората, но този вирус има икономическо и социално въздействие.

източник:ANSVSA

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР