Нашата Кафява порода на кръстопът ли е. Какво мислите.

3

Преди известно време публикувахме статията

„Кафявата на кръстопът“ 

в която, за съжаление на всички фенове на породите от Кафявата гама се казва, че има намаление и то не малко, както на кравите, така и на продажбите на семена течност в Германия, Австрия и Швейцария.

Почитателите на Кафявата порода реагираха мигновено и ни сигнализираха, че породата съществува.
Пръв ни се обади Професор Живко Кръстанов от НИГО Стара Загора. И съвсем правилно. Той е израснал с тази порода. Неговите учители г-н Съркмаджиев и Кръстанов бяха едни от най-добрите специалисти в страната за тази порода. Стадото в Института беше водещо, стотиците научни работи и изследвания за породата са направени именно в този Институт. Освен това проф. Кръстанов е един от авторите на развъдните програми на БКГ (Българско кафяво говедо)  и тази на КП (Кафявата порода).
Но все пак трябва да се съобразяваме и с цифрите.  У нас, двете Кафяви асоциации, контролират не повече от 6-7000 бр крави. Освен това Българското кафяво говедо вече е зачислено към изчезващите породи. Колко животни от тези породи има, които не са под контрол, едва ли някой знае.

За средната им продуктивност не знаем нищо, защото няма публикувани резултати. Отчети има, но те са в ИАСРЖ и ДФЗ, за да ги четата техните служители. Развъдните програми вероятно са много добри, въпросът е, ще могат ли да се реализират, като се работи с такъв малък брой животни. През последните години многото германски говедовъдни съюзи се обединиха. В резултат на това, контролираните животни от една организация са няколко стотин хиляди, което означава по-бързи и по-точни резултати. Вероятно и ние няма да направим изключение от тенденциите в Европа и при нас кафявите крави ще намаляват. Ами то 6000 бр не е нищо. Това обаче не означава, че подценяваме породата. Все още си спомняме за кафявите стада в Ямболска област. Само там се контролираха над 10 000 бр крави. Всяка година в СИО влизаха за бици над десет бичета.
След горе казаното, може да се каже, че и у нас Кафявата е на кръстопът. Когато цифрите говорят, всички останали мълчат.

 В Европа, най-вече в Германия, Австрия и Швейцария /асоциациите им са обединени/ Кафявата порода показа отлични резултати през  2018 г. По данни на  Съюза на Кафявата порода – AHG, публикувани преди няколко дни,  е видно, че има доста стада които са дали средна млечност над 11 000 кг.
Какво казват от AHG – “Говедата са нашата страст. Вече над 120 години сме една от най-старите развъдни организации в Германия. Този опит и компетентност се допълват: с нашите иновативни програми за развъждане ви гарантираме успех! Ние  развъждаме немския кафяв добитък, който първоначално е бил разположен в алпийския регион и се разпространява от там по цял свят. Вековната селекция в суровата среда за размножаване, както и високите изисквания за млечните продукти , са дали основните характеристики на Braunvieh, които са запазени и до днес и се обработват чрез съвременни методи на размножаване.

Ето някои от първенците за Кафявата порода на AHG

кг мляко % м.в % протеин
Стефан Ахбергер  11 361 4.63 3,91
Майкъл Фрейдлинг 11 492 4.66 3.74
Стефан Байнгер   11 780 4,23 3.86
Георг Шутц  11 138 4,38  3.86
Франц Шмид 10 998  4.76 3.57

 

 

3 КОМЕНТАРИ

  1. Мишо, обясни ми, моля те, коя е тази порода, която се казва “Кафява Порода (КП).

    За пръв път в своята дейност с животни чувам (чета) името на дадена порода, да е “порода”.

  2. За 6000 хиляди говеда, две асоциации. Идеята явно не са говедата, а кой ще “води бащина дружина”. Комплекси и нарцисизъм.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here