Още за овчето, козето, биволското и магарешко мляко

1

Непрекъснато сме свидетели на недоволството на фермерите отглеждащи овце, кози и биволи по отношение цените на суровите млека. Само преди няколко дни, се отчете ръст в броя на отглежданите биволици с над 1100 бр. Публикува се и едно интервю с един биволовъд, който казва, че благодарение на субсидиите тези ферми съществуват и ответния удар не закъсня.
Наш читател ни сигнализира, че преди няколко дни цената на биволското мляко, което произвежда, вече не е 1.20 лева, а 1.05 лева и е една от най-високите в района в който живее – Северозападна България. Като разумен човек, той веднага е обявил за продажба, стадо си от 50 биволици.
Всъщност, повтаря се историята от преди десетина години назад, когато се даваше помощ от няколко стотинки за литър мляко. Парите свършваха за няколко месеца, но през тези месеци задължително изкупните цени бяха с толкова стотинки по-ниски, колкото беше помощта. След това идваше месец март и цените отново падаха надолу, защото себестойността на млякото била по-ниска, кравите били на паша. Как с трева се правят над 5-6000 кг мляко от крава, е също интересно.

Следва и другата загадка. Млекопреработвателите много добре си правят сметката, колко струва един килограм сирене. В чест на истината, за кравето сирене се получава цифрата от 8 лева. Е, те са добри бизнесмени, само поскриват малко, като не споменават за част от маслото, което не остава в сиренето.
От тук започва и голямото наддаване в търговската мрежа.

Козето сирене над 12 лева, овчето над 15 лева, магарешкото стига и до 1000 долара. Оказва се, че в Германия прясно мляко на магазина е  0.55 цента с 3.5% м.в, при изкупна цена 0.36 цента. Тук трябва да се спомене и по ниското ДДС – 7%.
В Гърция, страната в криза, килограм мляко рядко стига до 1 евро, а млякото “seven days”, много пъти е на цена от 38 цента. Там ДДС за хранителни продукти е 13%.
При нас млякото си е твърдо около два лева. Има и изключения на румънско мляко и това на промоция, което може да се купи за 1.60-1.70 лева.

И от тук нататък започват големите загадки. При произведени никакви количества мляко, от тези три вида животни – овчето, козето, биволското – което през 2018 г бе отчетено, че влязло в мандрите и преработено само 36 692 т, се оказва, че складовете са пълни с продукция, витрините на магазините също. Към това, трябва да се прибави и износа на млечни продукти от това мляко.
Някой може да каже – хората нямат пари и консумират продукти подобни на млякото с растителни мазнини.
И това не е вярно.
В магазините все по-малко се предлага такъв вид продукт. Освен това, по статистика през миналата година са произведени 11 504 т имитиращо сирене, което означава средно по 1.6 кг на човек за година. В тази цифра обаче влиза и това количество което изнасяме. Друг ще каже, ами произведеното по Наредба 26 и по фермите.  – Тези по 26,  са на боб зърно. Колко мляко остава във фермите, колко се продава под масата и колко се преработва на сирене, пак никой не знае, защото това са тайни работи.

При сегашните изкупни цени, тези хора нямат друг избор, освен да не продават полученото мляко на мандрите или въобще да не доят. Ако се позовем на статистиката, произведено е от трите вида животни общо 119 338 т мляко, но официално в мандрите е влязло 36 692 т.   Останалото количества от 82646 т, съгласно нашето законодателство е останало за собствена консумация във фермите. Не им завиждайте.

Все пак  овцевъдите да са нащрек, защото всяко начало има и край. Видяхме в друга страна, как властите само за един месец се справиха с уличните млечни търговци. Във връзка с тези загадки, съвсем правилно НОКА поиска от министъра да се направи задълбочена проверка, наистина ли има залежали количества продукция в складовете. Би трябвало да се добави формирането на цената в магазинната мрежа и не на последно място, автентичността на продукта и какво има в него.

Интересно е дали има овче сирене в складовете. Нормално е от 36 000 т мляко  от овцете, козите и биволите да се получат 9000 т сирене, това е килограм и нещо на човек. Имаме информация, че в далечна Австралия, в три от веригите целогодишно се предлага българско овче сирене. Към това може да се прибави и Канада и някоя друга държава, където се изнася сирене.

При това положение откъде идва това сирене в складовете.

Трябва да се провери, как става така, да нямаш мляко, а складовете да са пълни. Производството на биволско мляко е около 10 000 т годишно. Средната продуктивност си я сметнете вие, при наличието на 8700 биволици в началото на 2018 г.
Сякаш е обидно малко.

Някой сега ще каже, не произвеждаме, защото изкупните цени са много ниски и наложени от схемите за доказване при обвързаната подкрепа. Правилно НОКА проведе разговор с министъра и той при всички случай няма да е последен. Направиха се предложения и то няколко за излизане от тази ситуация –  като например мобилните мандри, Наредба 26, и си увеличиха и преработеното количество суровина и ареала на разпространение. Имат и ново предложение за събиране на млякото. Работят и по въпроса за клането на агнетата – това е следващата траншея, която ще трябва да се преодолява. Само да не си помислят, че са богопомазани. Те много добре знаят, че излизат срещу един много добре подготвен „противник“, минал през битките на оцеляването, търговията, износа и производството. Освен това е пълно и с „Троянски коне“, така,че по внимателно.
Не подценявайте преработвателите, търговците, колегите ви, които са от другата страна на барикадата,администрацията и още няколко служби.
Като заключение :
– полученото през 2017 г мляко от трите вида животни е обидно малко
– нямаш количество продукция, нямаш и външни пазари;
– ниска средна млечност – сметнете си я вие- около милион млечни овце, над 200 000 бр кози и над 8000 биволици.
– обезценява се селекцията при тази ситуация, необходимо ли е да се прави и трошат средства за да получаваме по 35кг мляко от овца;

Изводи:

–  НОКА е повела хорото и е длъжна да подреди „къщичката“ на овцевъдите. В противен случай, догодина резултатите ще са още по-ниски и тогава обществото ще зададе въпроса – защо даваме тези субсидии.

Михаил Михайлов

1 КОМЕНТАР

  1. НЯМАМЕ АНАЛОГ.ХОРА НИЕ СМЕ УНИКАЛНИ.ОТ ЛЕТИЩЕТО В ГР. ПЛОВДИВ СЕ ИЗПРАЩА ОВЧЕ МЛЯКО ЗА КИТАЙ.ЗАШО НЕ.ДА ГЛЕДАМЕ ОВЦЕ И ДА ДЪЛЖИМ ПАРИ ДО КОГА.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here