Гръцките фермери нямат умора

1

„Борбата продължава“ – така завършва последното писмо на фермерите до министъра на земеделието. Всъщност, това писмо е продължение на разговорите, проведени с министъра преди две седмици на изложението в Солун.
Какво пишат фермерите:
– “В Гърция  недостигът на краве мляко е близо 40%, и въпреки, че гръцките фермери отглеждащи крави, разполагат с инвестиции в сектора, нашето мляко не е оценено по достойнство. Ние имаме недостиг на краве мляко, а  фермите за млечни крави са силно концентрирани в областите Македония и Тракия, които са гранични региони. Секторът на млечните крави, е  този, който дава живот на земеделските стопанства в Северна Гърция с покупката и производството на фураж, създава постоянни работни места в селските райони, и има високо ноу-хау, но се унищожава от непоносимия натиск, който млекопроизводителните предприятия ни налагат. Не на последно място е и високото свръхоблагане.
Този динамичен сектор, с малко добра воля от страна на държавата, може да създаде повече работни места, да намали хранителния дефицит в баланса на млякото и да увеличи износа на гръцки млечни продукти, подобрявайки държавните приходи. По тези въпроси имаме уверенията на министъра на земеделието и заместник-министъра, че на ниво експерти ще продължи да се работи. Лошото е, че сроковете наближават, а все още няма нищо на терена.”

Правителството веднага реагира с документ, в който се казва:
“Компетентните служби за наблюдение на движението на продукти от ЕС на входните пунктове  в страната, не съществува, тъй като законодателството на Общността не предвижда контрол на входни пунктове в търговията в рамките на Съюза”

Но този документ не задоволи фермерите и те организираха свое събрание в Ксанти, където се събраха представители на земеделските и животновъдни асоциации в региона Македония-Тракия.

В прес съобщение, издадено от  Координационния комитет се казва – „Липсата на политическа воля от страна на правителството беше намерението му, да задоволи основните изисквания на първичния сектор по отношение на конкурентоспособността и оцеляването на сектора.

Призоваваме всички страни, както парламентарни, така и неправителствени, да направят своите предложения. Наближава времето, когато всички гръцки граждани, особено фермерите и животновъдите, ще чуят нашия глас!
Това театрално представление, което правителствата отдавна ни представя, трябва най-накрая да спре.
Борбата продължава.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

1 КОМЕНТАР

  1. Гърците се притесняват, че няма да им стигнат парите да плащат на българските шебеци да им работят, и ще им се наложи сами да си работят, пу-пу да не дава гръцкия господ, ха-ха-ха.!.

ОСТАВИ КОМЕНТАР