IGBS Brown – швейцарското – шоу

0

В унисон с нашите статии посветени на Кафявата порода говеда – правилна е забележката на зооинженер Николай Атанасов от Нова Загора – “То има ли такава порода”. Погледнато зоотехнически има някоя и друга кръстени така породи, но отпред има и още нещо. Например Литовска кафява порода. Ние, за да сме по-близо до фермерите, употребяваме термина Кафява порода, защото по фермите употребяват именно този термин. Много рядко можеш да чуеш Българско кафяво говедо, Кафяво американско говедо, Немско или Швейцарско такова. Приемаме забележката в името на точността, ама нека и да сме по-близо до реалния живот. 

Преди няколко дни се проведе едно от най-престижните изложения на Кафявото Швейцарско говедо. В ринга влязоха 135 животни от няколко категории. Освен това, се проведе и търг, на които за три от животните бяха броени по над 15 000 швейцарски франка.

Напрежението в и около пръстена винаги е огромно. Съдията този път доста трудно е взел окончателно решение за победителката. Неговият избор е бил за Саломон Сарина.  Саломон идва от био ферма, като цяло е малко по-фина в дълбочина на гърдите, а производството и на мляко за  втората лактация е 8349 кг. Жокера Ела  е резервният шампион.

На IGBS шоу са връчени и други награди. Мис Генетик за Симбабой Саманта с обща развъдна стойност от 1341. Най-доброто представяне за мляко със 117 000 кг постигнато от дванадесетгодишната Домбо Сабине. По време на шоуто е действало  и правилото за измерване налягането на вимето. Става дума за практикуваното досега запушване на каналите на цицките, за да може млякото да издуе вимето.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here