Мини породи: Кравите от Хайланд

0

Спокойни, издръжливи и устойчиви на болести, непретенциозни и би могло да се каже нежни, горските мини крави, които се хранят дори там, където овцете не могат да намерят  нищо за ядене – това не е ли мечтата на някой фермер? Горските мини крави са порода говеда, която е описана в летописите от 12-ти век. Тя се отличава с големи рога и дълга космена покривка, която предпазва животното от пронизващи ветрове, силни студове и валежи.

Породата, известна като Хайландски говеда (космати крави) е създадена от хората и природата, за да живее в суровите условия на високите планини. Тази порода крави, се отглежда в Шотландия (Highland mini cows) и започват триумфалното си шествие по света в началото на 20-ти век – когато говедата с родословие  започват да се изнасят в Европа, Северна Америка и Австралия. Аклиматизацията е успешна и в страни с по-мек климат, отколкото в Шотландия, но и при по-лоши условия. Това се улеснява не само от отличното покритие на тялото, но и от способността да си намира храна сама, както и от способността да усвоява растенията, които не се консумират от други животни.

Късите крака и дългите бретончета, които предпазват мини кравите от досадни насекоми, им позволяват да се чувстват чудесно в планините и низините. Най-често срещаният цвят на козината е червен, жълт, черен, сребристо-бял или сиво-кафяв. Въпреки доста страшния си вид, мини кравите от Хайланд се отличават със силен майчински инстинкт и нежно отношение към потомството. Добре развитите рога позволяват на кравите успешно да защитават телетата от хищници.

Но външният вид и устойчивосттта към болести не са основните фактори, които гарантират популярността на тези крави. Първо, мини кравите от Хайланд, притежаващи отлична вълна, която изпълнява топлоизолираща функция и се различават от другите породи с по-малък слой подкожна мастна тъкан. Поради това земеделските стопани от Хайланд са продавали месо с ниско съдържание на мазнини и следователно холестерол.

Средното тегло на една възрастна крава може да варира от 450 до 550 кг, докато биковете могат да достигнат дори 750 кг. По този начин,  производителността на месо от този е доста висока. Кравите Хайланд обикновено раждат на 38-39 месечна възраст, на практика на три годишна възраст. Телетата се раждат  доста големи, със средно тегло от 20 до 25 кг.

Генетичното предразположение към дълъг живот допринася за факта, че кравата е способна да се възпроизвежда дори след 18 години. Но, обикновено те се използват десетина години, защото след тази възраст месото не е с добри качества.

Най-добрата възраст за клане на телета е 2-2.5 години. На първо място, това е времето за което те постигат достатъчно тегло и второ – месото на тази възраст е най-нежно и питателно:

  • Отличен вкус, който леко прилича на вкуса на дивеча.
  •  Месото има добра хранителна стойност и е много полезно за човешкото тяло.
  • Говеждото месо, получено от крави от Хайланд, се отнася от онези групи месо, които съдържат минимално количество мазнини. Това се подпомага от вълната, която предпазва животните от студ. При другите породи ролята на вълната се осъществява от подкожния слой мазнини.
  • Това месо е полезно за хора, страдащи от сърдечни заболявания, тъй като съдържа много ниско ниво на холестерол.

Вкусът и хранителните качества са много по-високи (желязото и протеините са значително повече, отколкото при стандартното говеждо месо). На второ място, издръжливостта и адаптивността на тази порода позволяват успешно да се размножават в най-неблагоприятни условия, без да се инвестират специални обори за отглеждане.Може би именно този фактор – малки инвестиции и постоянен доход, определят разпространението на тази мини-порода в целия свят.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here