Още за кръстосването – Professional Crossing

1

Не искаме да си помислите, че рекламираме системата ProCROSS – професионално кръстосване. Просто искаме да разкажем, за нещо което, на практика у нас е табу, но хората го правят по света и искаме не искаме трябва да се подготвяме и за това „бъдеще“, което съвсем скоро ще започне да се прилага и у нас. То няма и друг начин, живота ще го наложи. Статиите в тази връзка са само информативни и ще прочетете между редовете, че за да направите тази крачка, трябва и много добра подготовка. Обикновено фермерите вярват най-вече на своите колеги, затова даваме думата на фермера – производител на мляко Киис ван Везел от Холандия.

Отглеждах крави Холщай. Наистина произвеждах много и с добро качество мляко. Трябваше обаче да полагам много грижи за всяко животно и затова промених политиката си за развъждане през 2013 година.

Задълбочено проучих концепцията за размножаване на ProCROSS и посетих компании, които прилагат  тази концепция. След, като пообеколих и видях,  преминах към това с пълно доверие. Най напред  първо осемених моя Холщайн  с бикове Монбелярд и след това продължих по схемата.

Получих много добри резултати. Кравите на ProCROSS са в пълно производство и много добри „работнички“. Производството ми се е увеличи, а кравите кръстоски са   по-здрави и по-устойчиви. За 305-дневната продукция от 114 дойни крави, които са доени с робот, получих средна млечност от 12 570 кг мляко с 4,08% мазнина и 3,55% протеин. Най-старите ми животни кръстоски, се отелват за трети път. Кравите произвеждат повече килограми мазнини и протеини от чистите животни от Холщайн. Периода между отелванията е 374 дни, докато при Холщайна беше  397 дни. Кравите са здрави и добре замускулени. Освен това те са по-плодовити.  Поради тези причини съм отстранил само  две крави.

Създаването на двойки, избор на бик, сега е много просто. Вместо случен план, сега използвам цветни пръстени, които показват с коя порода животното трябва да бъде осеменено. От трите породи се използват максимум два надеждни разплодни бика за порода. На по-старите крави, които са се доказали, като добри производителки, с добро здраве, се дава доказан бик, а останалите – минават под белгийско синьо. По този начин размножаването е просто, инбридингът намалява, а хетерозисът е бонусът.

ProCROSS, както казахме в началото означава Professional Crossing. Това е въртящо се трипородно кръстосване с най-популярните породи Червено Норвежко, Монтбелиард и Холщайн. Тези три разновидности перфектно компенсират взаимните си добри и лоши качества. Чрез последователното управление на правилната последователност при кръстосване, хетерозисът осигурява още по-добър резултат, а инбридинга се свива в черупката си.

Текст: K & L

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР