С фермерите на Бразилия, прилики и разлики

0

Преди десетина дена публикувахме една статия, за далечна Бразилия. Противно на очакванията ни – все пак ние знаем, че в Бразилия се играе футбол, не се гледат крави – материала имаше голям брой прочитания и предизвика интереса на нашите читатели-

Кравите на Бразилия

В тази връзка, публикуваме още един материал за говедовъдството на Бразилия. След като го прочетете ще разберете, че сме изминали един и същи път, рамо до рамо – от едната крава и доенето на ръка до модерните ферми.

С голяма простота и любов към дейността, млекопроизводство, разказва за своята говедовъдна ферма бразилския говедовъд  Мариеле Стокер. Неговите родители започват дейността си през 1987 г. само с три крави в несигурно време. Доенето е ръчно,  млякото се насипва в гюмове и изнася на пътя, за да бъде взето от камион.
– „По това време силажът се пренася с количка, защото нямахме трактор – казва Мариеле, която подчертава, че най-голямата му мотивация идва от страстта към кравите. – Те са фантастични и винаги ни изненадват.”

С течение на времето броят на животните нараства и през 1990 г. семейството инвестира в механичното доене. През 1992 г. е построен обор с 18 места и е добавена нова доилна машина. След това идва трактор и малко ремарке.
„Ние сме трима братя и тъй като бяхме много млади, имахме желание да работим на полето и при животните. Винаги сме намирали начин да допринесем нещо за фермата, нещо за животните, защото обичаме кравите. През 1999 г. направихме нова двойна доилна зала с по 4 комплекта, а през 2006 г. бе изграден обор  92 места за хранене на крави и юници. Заслужава да се спомене, че всички преустройства във фермата бяха извършени от баща ми и винаги с помощта на майка ми, на мен и моите братя” – продължава Мариеле Стокер.

Сега фермата е разположена на площадка от 110 декара. Поради увеличаването на броя на животните и липсата на сянка, започнаха да се появяват проблеми със замърсяване на площадката, мастити, топлинен стрес. Тогава, желаейки да се развиваме в бизнеса, построихме обора за 92 лактиращи крави, открити хранителни площадки със сенници и други помощни постройки. Днес броят на кравите  е 92 лактиращи, около 30 пресушени крави със средна продуктивност на ден за кравите, които доим от 35,5 до 38 литра, при двукратно доене. Това, което привлича вниманието, са  добрите показатели по отношение броя на соматичните клетки и микроорганизмите. Мнозина искат да знаят каква е тайната за доброто мляко. Отговорът е прост: добри грижи за животните, добро хранене и хигиенично доене. Ние не правим нищо необичайно.

В края на 2017 г., с прехода към свободно отглеждане, бяха направени адаптации. Животните са предимно от Холщайн, но около 10% са швейцарско кафяво говедо и 3% Джерсей. Общо има 230 глави – крави, юници и телета.

Днес храним с царевичен силаж, а също и сорго за младите животни. Фуражите произвеждаме върху наши площи и наети такива. През последните години започнахме да купуваме царевица за силаж”.

Според Мариеле работата за семейството не винаги е лесна. Той обяснява, че в неговите ръце и теза на брат му е управлението на фермата.Сестра им и мъжът и също работят на фермата. В допълнение към тях, във фермата има още един щатен служител.

Част от семейството на Stockler

„Обикновено всеки изпълнява определени функции. Имаме  разделение на услугите, но когато е необходимо да упражняваме функциите на другия, ние взаимно се допълваме. Например, аз и сестра ми доим кравите,  но когато някой от нас отсъства, брат ми или служителят са отговорни да присъстват на доенето. Основна функция на брат ми е храненето на телетата, почистването на обора и лечението на кравите, а когато той отсъства, аз изпълнявам неговите функции. Основната дейност на служителя е грижите за юниците, третирането им, почистването на  помещението. Моят зет помага при почистването на торта, баща ми винаги се занимава със строителство и с помощта на майка ми върши тази работа, ако има нужда. А то винаги има какво да се прави. Що се отнася до семейната приемственост, сестра ми след като се омъжи живее в къща до нашата. Това е по наследство, тъй като  деца израстнахме между кравите, а много пъти играчки ни бяха телетата. Разбира се, винаги има конфликт, защото човек иска да  направи нещо по един начин, а другия по друг начин, но в крайна сметка се оправяме помежду си. Млякото е единственият ни източник на доходи и това ни мотивира. Трябва да направя всичко по силите си, защото зависим от него, за да живеем, и колкото повече се грижим за фермата, толкова по-добър ще бъде резултатът. Когато цената е по-ниска, ние плащаме разходите, и не можем да инвестираме. Когато цената е по-добра, можем да мислим за инвестиции. “

предизвикателства

За Мариеле едно от най-големите предизвикателства е липсата на признание, което мнозина имат за семейното производство.
– „Събуждаме се в 4:50 сутринта, работим цял ден, а понякога и през  вечерта, без да броим съботите, неделите и празниците. Също така, едно от предизвикателствата е доброто управление на имота. В млечните  продукти, всичко трябва да е най-добро качество. Разходите също са големи предизвикателства, защото, ако предлагате вид дажба за кравата, тя трябва да даде възвръщаемост. Всяка инвестиция трябва да се върне някъде в имота. Нашият Съюз е предвидил колегите да бъдат запознати с нашата семейна история. Те ни гостуват.
Не е много нали, но кравите го заслужават.

Сайт на Сао Себастиан

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here