Долна Саксония -70 ферми с по над 500 крави

1

Все още най-голям брой са фермерите отглеждащи между 50 и 200 крави или 58% от всички ферми и повече от 60 % от кравите. Става дума за една от най-„млечните“ провинции на Германия – Долна Саксония. В провинцията се отглеждат към началото на годината 849 112 бр крави в 9228 ферми. Броят на стопанствата, в които се отглеждат над 500 броя крави е вече 70. Интересното е, че броят на кравите за една година, до края на 2018 г е намалял с 16 000 броя, а броя на фермите с 401 броя. Още по-интересно е, че в провинцията има над 1100 ферми, в които се отглеждат от 1 до 9 крави, а стопанствата от 10 до 19 крави са над 500.

По принцип млекопроизводството в Долна Саксония е почти изцяло в ръцете на семейства, които управляват бизнеса си вече доста  поколения. По-големите ферми, често позволяват, няколко потомци или братя и сестри от едно поколение да живеят със своите семейства и да развиват фермите.
В много случаи, тези компании наемат допълнителни служители и по този начин осигуряват обучение и заетост в селските райони. В същото време семействата на фермерските стопани често се възползват от своите служители, така че може да се създадат условия  за почивка, която все още не е осигурена напълно в селското стопанство.

В направено проучване 53% от анкетираните фермери смятат, че средната ферма за мляко в Германия, за да показва добри производствени и икономически резултати трябва да има до 100 крави.
Източник: LVN

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here