МАРПЕКС АГРО: Няколко важни неща, нужни за правилно вземане на решения при трудни раждания!

0

Общото правило кога идва времето да помогнем на животното да роди е: когато животното е в това състояние на неуспешни опити за раждане около час или имаме неправилно разположение на плода.  При видимо ненормално забавяне на процеса по раждане е от изключително значение за положителен резултат да определим причините колкото се може по-бързо и да ги коригираме. Опасността се получава също и от възможността плацентата вече да се е отделила и теленцето да вдишва околоплодните води.

Трудните отелвания може да са причинени от непълно разширение на матката, голям плод който не може да премине или грешното позициониране на телето. За всички тези проблеми е нужна професионалната намеса на ветеринарен лекар. Ако се установи грешно позициониране на плода, ще бъде много важно по най-бързия начин да коригирате положението и да го извадите.

Използвайте собствения си опит от предишни проблемни раждания, кога да повикате специализирана помощ, но се стремете да не стресирате животното прекомерно в този тежък за него и Вас момент или да го изтощите прекалено много. Пробвайте се да позиционирате телето в правилното положение само между родилните напъни (контракции) на животното.  Преди да започнете тези действия стерилизирайте колкото е възможно ръцете си и животното. Задължително използвайте ръкавици за да сте сигурни, че ще предпазите кравата и теленцето от зарази, както и Вас самите. Хигиената е едно от най-важните неща за съблюдаване в тази сложна за всички ситуация.

Възможни състояния на неправилно позициониране:

–        Единия или двата крака назад и под телето(плода);
–        Главата обърната назад;
–        Цялото теле (плода) обърнат със задницата;
–        Близнаци – едното напред, другото назад;
–    Телето обърнато, но не се нуждае от асистиране. Въпреки благоприятното разположение засмуква околоплодни води и трябва да се извади бързо;

Няколко примерни корекции при неправилно разположение:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [543.54 KB]


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here