Русия, по стъпките на Ирландия

0

С този материал не налагаме наше мнение или” рекламираме”модела за които се говори в статията. Просто ви запознаваме ме със ситуацията по отношение млекопроизводство в някои европейски държави. Защо правим това – все още не е ясен нашия модел, който тепърва ще се създава. Трябва да знаем, какво правят хората и да изберем най-доброто и най-полезното за страната. Статията няма рекламен или насочен характер.

Съвсем тихо за нас, Русия тръгва по пътя на Ирландия по отношението на говедовъдството. Става дума за общ път по отношение увеличение на продукцията. Докато модела в двете държави е на двата полюса. Ирландския модел залага на семейната ферма, докато руснаците са на другия полюс – на агрокомплексите. Всеки бизнес си избира най-краткия и добър път за повече печалба. В бизнеса не се лежи на традиции, използва се моментната конюктура, природните дадености, борба за пазари и много работа. Изглежда, че този модел на агрокомплексите вече се налага, затова говорят и резултатите.

Продукцията се увеличава и съвсем нормално, това ще рефлектират върху Беларус, която до сега е основния снабдител на мляко и млечни продукти на Русия.
През последните години, Русия взе да увеличава производството и на практика се води „млечна война” между двете държави. Съвсем наскоро първия човек на Беларус – Лукашенко разкритикува руснаците, че руските власти лобират интересите на големия бизнес, който блокира предлагането на беларуски продукти. Необходимо е да се попречи на руското правителство да лобира олигархични кланове. Според него, в Русия, големият бизнес е нараснал заедно с властите. Защо торпедирате доставки на беларуски селскостопански продукти, много беларуски предприятия са сертифицирани в Европейския съюз, а сте затворили много предприятия за доставки и не им позволявате да влязат на руския пазар, мисля, че отговорът е разбираем” – твърди Лукашенко.

Той е прав за него си. През последните години Беларус направи бум в млекопроизводството. Зае почетното шесто място в Европа по производство на мляко. Тази година завършва преустройството на последните 150 ферми, с което в Беларус всички говедовъдни ферми ще са от нов тип. Продуктивността средно от крава достигна над 5500 кг. Млякото дойде и изведнъж най-големия пазар Русия се сви.

 През последните десетилетия почти не се интересуваме от пазарите на Русия по причини ембаргото, което бе приложено, митническите налози и големите изисквания на техните ветеринари – става дума за животинска продукция. Времето на СИВ мина, когато хубави или лоши самолетите с праскови трябваше да заминат за Москва.

Ембаргото сякаш амбицира руснаците. Още в първия ден, една рускиня се изказа по националната руска телевизия – “Ние изгладувахме войната, че сега ли няма да се справим”. Изглежда тя позна, защото през последните години, руснаците взеха да играят важна роля на пазара за зърно, а сега са съвсем близо и до пазарите за животинска продукция.
През 2019 г по разчети, руснаците се гласят да изнесат над 43 млн. тона зърно.Това разбира се не стана за един ден. Мина се трънлив и труден път, докато се стигне до формулата. Това стана и с голямата помощ на управляващите. Няколко пъти през годината в животновъдните форуми вземат участие първите хора на Русия. Съвсем скоро президента Путин бе привикал отговорните за животновъдството хора. Министър председателя не изпуска големите земеделски форуми.

Работи се по  модел, съвсем различен от Европейския. След като се опитаха да съживят частния сектор – малките ферми, и нямаше кой знае какви успехи, през последните години, започна да се инвестира в мега комплекси, с основна задача да произвеждат на макс животинска продукция. Привлякоха се чужди капитали – става дума за стотици милиони, дори милиард евро от виетнамски кампании и др. Най-голямата аграрна компания ЕКО НИВА, ръководена от германеца – Стефан Дюр, произвежда годишно мляко, почти колкото нас.  Агрохолдингът Мираторг отглежад над 250 000 месодайни крави и общо над 600 000 говеда. Едновременно с това се строят мега предприятия за млечни продукти и месни продукти. Кравите завладяха дори Сахалин и Сибир.

Какви са резултатите при млечното говедовъдство през 2018 г.
Броят на кравите към края на 2018 г. е с 0,4% по-малко в сравнение с нивото от 2017 г. и възлиза на 7,9 млн. Независимо от това, производството на сурово мляко се е увеличило през 2018 г. с 1,5% стигайки  30,6 млн. тона, при 30.2 млн.т за 2017 г
В комплексите увеличението е 3,6%, докато при семейните ферми намалението продължава – 1,8%.  Увеличението на производството се дължи на увеличаване на средната продуктивност на кравите. Засега средната млечност не е висока – около 5120 кг от крава.
Водещ е  района на Ленинград, където са  решени  въпросите за отглеждане и хранене на кравите, увеличен е генетичния потенциал. Това позволи  региона да увеличи производството на мляко с 11% през последните пет години от 567.8 хил. тона до 632 хил. тона.

През 2018 г. от всяка крава в Ленинградска област е получено средно по 8531 кг мляко, което е с 40% по-високо от средното за Русия. В единадесет стопанства, млечният добив от крава надхвърля 10 хил. кг. мляко.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here