“Войната” на фронта за месото

0

След заформилият се скандал с Полша, по отношение клането на болни животни, се разбра, че борбата за пазара на месо, навлиза в жестока „схватка”.
От една страна, че Полша е един от най-големите износители на говеждо месо в Европа. Над 80% от произведеното месо там, се изнася. От друга, че големият консуматор на месо – Великобритания ще напусне Европа и съответно ще се сложат мита на европейските стоки. И трета, както вече от няколко години казваме, китайците се научиха да ядат повече месо и мляко, отколкото ориз.

Някой трябва да спечели тези пазари.

Полша направи гаф, с това месо от болни животни, което напусна пределите на Полша и бе изнесено в доста държави. Една от тях бе и Чехия. Там скандала беше дори с продължение. Част от това месо се е предлагало в един ресторант, като месо от Аржентина. Сигурно сте чували, че порция с аржентинско говеждо върви над 40 евро. За да стане това, вероятно са били замесени и чехски търговци. Този път обаче, системата за проследяване на пътя на храните, проработи отлично и нарушителите бяха хванати. Веднага чехите отговориха на удара, като обвиниха поляците, че са им доставили заразено месо.

Последва и отговора на поляците.
Око за око, зъб за зъб-така завършва изказването си директора на Института по земеделска икономика на Полша-Подгурски.

Чешката индустрия за говеждо месо, както се оказва, не е толкова кристално ясна, както се предполагаше. Чехите също имат скандал …Според информация, предоставена от Държавната ветеринарна администрация на Чешката република, са открили незаконна кланица за клане на добитък и тренажирането му. Близо 1200 кг говеждо месо са открити без документация за произход и без маркировка. Операторът за нарушение на безопасността на храните може да бъде  глобен до 50 милиона чешки крони,  /малко по малко от 4 млн. лева/

 „Положението в Чешката република е потвърждение, че проблемите, свързани с незаконното клане на животни, не засягат само нас.  Може би ще охладят емоциите на нашите съседи, които се опитват да дискредитират качеството и безопасността на нашето говеждо месо. Днес въпросът е дали Европейската комисия ще предприеме подобни  стъпки в случая с Чешката република, както  предприе при нас, и ще задължи  системата за надзор, да гарантира безопасността на храните. – Ако си спомняме преди няколко години, Чехия, в комбина със  Словакия, извади спирала от лъжи срещу полските производители на яйца. Тогава се твърдеше, че полските яйца са замърсени, полските кокошки се държат в ужасни условия, а полските доставчици ненадеждни. През последните седмици, същата схема се прилага за сектора на производството на говеждо месо с всичките си детайли, т.е.  производители, кланици, дистрибуция, транспорт и ветеринарни услуги. Днес се оказва, че атаките на чешката страна са се обърнали срещу тях.
На въпроса какво трябва да направи Полша с този факт: – “Отговорът е прост  – око за око, зъб за зъб”  – каза Яцек Подгурски

 прессъобщение от Instytut Gospodarki Rolnej

ОСТАВИ КОМЕНТАР