Отново за раждането на телето

0

Верни на духа на сайта, продължаваме да публикуваме материали от говедовъдния свят, свързани с отглеждането на телетата. Публикуваното в тази статията не е наше мнение, а това е становището на авторите, което ние публикуваме без намеса и цензура.
Govedovad.com

ТЕЖКИТЕ РАЖДАНИЯ СЪБИРАТ ДАНЪКА от новородените телета

Знаете ли колко телета сте загубили за сметка на тежки раждания миналата година?
Можеше ли някои от тях да оцелеят?
Приблизително 30% от ражданията при кравите изискват някаква форма на помощ, а приблизително 1 на 10 телета умира, поради слаби контракции на матката  или директни усложнения от сложно раждане. Оживелите телета при трудните раждания са изложени на по-висок риск от заболяване и смъртност, в сравнение с тези родени без усложнения.
Най-драматичните физиологични промени в живота на индивида се случват по време на раждането, а неспособността за адаптиране на организма често води до смърт.

Три прости практики, обаче могат значително да намалят смъртността във връзка с тежки раждания или усложнения при и след  раждане:
1.   Стимулиране на дишането;
2.   Поддържане на физическата подготовка;
3. Увеличаване на обема на телесните течности, чрез осигуряване на достатъчно количество  коластра

Първият дъх
Телетата се раждат с ниско съдържание на кислород и високи нива на въглероден диоксид в кръвта. Дори нормалното раждане може да доведе до състояние, наречено задушаване при раждането. Това се случва, когато снабдяването с кислород се прекъсне от кръвта от пъпната връв, но тялото не започва да диша. След раждането телето трябва рефлексивно да диша, да надуе белите дробове, а дишането  да повиши нивото на кислорода и да намали нивото на въглеродния диоксид в кръвта. Високите нива на въглероден диоксид в кръвта, водят до респираторна ацидоза и играят важна роля в стимулирането на дишането.  В допълнение, при намаленото съдържание на кислород в кръвта, в тъканите настъпва анаеробен метаболизъм, водещ до метаболитна или лактатна ацидоза.

Това затишие води до намалена физическа активност на телето. В допълнение към намаляването на физическата активност, не свиването на мускулите намалява телесната топлина на тялото. Това води до по-високи топлинни загуби и преохлаждане. В това състояние телето не може да получи коластра. Или, когато на телето се даде коластра със сонда, имунният глобулин не се абсорбира ефективно, за да предизвика имунитета  при телето.

Преохлаждането и липсата на физическа активност не само водят до неуспех на механизмите, които компенсират ацидозата, но обикновено водят до още по-сериозни последици, които водят до смъртта на телето.

Засилването на белодробната функция е ключът към решаването проблемите на респираторната ацидоза и централната нервна система на новородените телета.
След нормализиране на белодробната функция от кръвта се отделя въглероден диоксид и тялото се снабдява с кислород. Белите дробове трябва да бъдат напомпани с въздух, за да започне дишането. Първоначалното издуване на белите дробове може да се сравни с надуването на балона, първият дъх е много труден, постепенно с увеличаване на обема на въздуха, дишането става по-лесно. Стимулирането и поддържането на дишането на телетата, може да се извърши по много начини. Най-често срещаното е поставянето на телето в положение на седене, стимулиране на ноздрата със слама или подобен материал или енергично триене на телето в областта на гръдния кош.

Обаче, най-ефективното използване е да се използва ресусцитатор /апарат за изкуствено дишане/

 

 

или  въвеждане на ендотрахеална тръба с вентилация с положително налягане, лекарство (доксапрам) или доставяне на кислород.
Устройствата за респираторна поддръжка  имат предпазни клапани за предотвратяване на увреждане на белите дробове при високо налягане. Продължителността на дишането е индивидуална, някои телета се нуждаят само от няколко механични всмуквания на белите дробове, други се нуждаят от по-продължителна подкрепа. Също така е възможно да се „свърже” телето с кислородна бутилка с помощта на гумена тръба и интраназален катетър. Препоръчителният кислороден поток е около 2 – 4 литра в минута. Продължителността на гореспоменатите приложение зависи от индивидуалните реакции на телета към такава стимулация.

Осигурете топлината
Новородените телета повишават телесната си температура чрез генериране на топлина, както чрез метаболитно разграждане на мастните резерви, така и чрез физическа активност (мускулен тремор). Топлината, генерирана от мускулните тремори, е отговорна за повечето от нормалната топлина. Преохлаждането или телесна температура под 37 ° С се срещат  до 25% от родените телета. Телетата след тежки и продължителни раждания имат по-високи топлинни загуби и по-ниска телесна температура. Поради тяхната респираторна ацидоза и намалена телесна активност, те не трябва да имат телесна температура под 38 ° С.

Физическата загуба на температура при телета става по няколко причини. В повечето случаи температурата на околната среда е по-ниска от телесната температура на телетата, което води до конвекция на телесната загуба. Телата също губят топлина, когато лежат на студено. Друга форма на загуба на топлина на тялото е изпарението от мократа повърхност на тялото на телето. Лесно можем да подкрепим терморегулацията, чрез просто изсушаване на телето, като го трием със суха слама, като в същото време поддържаме дишането на му. Това значително ще намали загубата на топлина. За много преохладени телета можем да се опитаме да ги спасим използвайки топла вода.  Телето може да се нуждае от помощ за терморегулация до 24 часа след раждането.

Коластрата е основата
След нормализиране на дишането, най-важният фактор за оцеляването на телето е поемането  на високо качествена и достатъчно коластра.
Коластрата е  основната течност, която след абсорбцията увеличава обема на кръвта и по този начин подобрява кръвообращението и намалява ацидозата. Коластрата е важен източник на енергия, защото се „сервира” при температура 38°C, за да се поддържа температурата на тялото.

Чрез прилагането на тези три относително прости процедури на практика е възможно да се намали отрицателното въздействие на тежките раждания върху жизнеспособността на телетата.

Джейсън Е. Ломбард и Франк Гари
HOARD’S DAIRYMAN

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here