Внос на юници от ЕС

0

Аргументи – намаляване на общото производство на мляко, повишаване търсенето на млечни продукти до 7% в световен мащаб, отваряна на китайския пазар, закриване дейността на много ферми /основно отглеждащи малък брои животни -публикуваните материали за Германия/, коопериране на фермите, намаляване броя на животните в Холандия поради екологични причини. Като членове на ЕС в България процесите ще са единични с тези в общността, така както се случва през последните години, колкото и на някои да не им се вярва.

Ясно е едно – млякото ще се търси като суровина, и ще има стабилно заплащане.

Това е и шанса на говедовъдите да компенсират загубите от миналата година и да вървят напред. Това разбира се, може да стане с по-голямо производство на мляко. Постигането на същото става по два основни начина –  увеличаване на отглежданите бройки крави и генетиката.

По първия начин в момента е много трудно да се направи нещо, независимо че непрекъснато се парадира за големият брои животни които се продават, и ферми които фалират, от тук обаче не може да се „измъкне” нищо. Така сподели с нас един фермер, който е обиколил половината страна да търси животни. Всичко това е нормално -предлаганите животни обикновено са от задържаните през осемдесет дневния период и предвидени за брак. Другите са от стопанства които закриват дейността – от тази група животни в най-добрия случай могат да се използват не повече от 20%, и то с дълъг период на възстановяване. Всъщност историята е една и съща. Обикновено стопанина се мъчи всячески да не пристъпи към последната крачка до фалита. Именно през този период – на икономии, лишения и мъка, животните отпадат от категорията -крави за доене. Заплодени юници също е пълен абсурд да се намерят на нашия пазар. Ако някой продава качествени юници цената е над 3000лв /имаме такъв случай през последните дни/, но пак става дума за малък брой животни. Големите ферми, които произвеждат, може да се каже качествени юници не продават, защото на тях не им стигат поради големия брак на крави. В средните и малки ферми е много трудно да се произведат качествени юници, поради невъзможност да се приложи технология само за отглеждане на юници. Освен това в 95% от фермите  се получава така, че броят на юниците е незнаен и непредсказуем.

Вторият начин е повишаване генетичните заложби на животните. Верен път, но трябва много време за да се извърви пътя до 10 000 кг производство годишно от животно, и ще се изтърве икономическата ситуация която имаме в момента. Освен това и начина на селекция който се води, сякаш не е най-добрия за нас, при положение че вече има нови методи за по-бързото  генетично  израстване на стадата.

От направения анализ е видно, че и двата най-бързи начина за увеличаване на производството на мляко са неприложими в момента у нас.

Тогава остава единствено внос от вън.

Към тази стъпка разбира се, не може да се мине веднага, но всеки може да си направи заключенията. За да произведеш една качествена юница при сегашните условия са необходими минимум 2500 лева, но все пак това е един две годишен период. При закупуване на вносни юници цената вероятно ще е с над 1000 лева  повече, но само след два месеца почваш да доиш и продаваш при една добра цена. Получаваш добра генетика и при един добър мениджмънт, има възможност само за няколко години коренно да се промени в положителна посока визията на цялото стадо, изразяващо се най-вече в повишаване на млеконадоя.

Накрая искаме да припомним, че подобни анализи се правят и в другите страни и неминуемо цените на юниците ще вървят нагоре. Така  че,  използвайте момента да си закупите юници.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here