Не е сън и абстракция, а реалност

0

Руснаците, напоследък взехме много да ги хвалим, но те пак ни изненадаха. След, като започнаха да реализират стратегия в говедовъдството си с инвестирани доста милиони рубли, сега ни изненадват с новости свързани с управлението на млекопроизводството. Това говори, че връщане назад няма да има и съгласно програмата им, до 2030 г ще започнат да играят една от главните роли в сектор Мляко.

С помощта на ново устройство, създадено от руски учени, животновъдите ще могат да определят качеството на кравето мляко дълго преди доенето, да разберат от разстояние за болестите при животните, както и готовността на кравите за осеменяване. Устройството е малка капсула, поставена в стомаха на кравата и предаваща от там пълна информация за здравословното състояние на животното. Земеделските производители смятат, че с помощта на новото устройство ще бъде възможно значително да се подобри качеството на произведеното мляко и да се намалят разходите му.

Проектът, стартиран в новия Московския институт за електронни технологии, е предназначен да направи иновативен пробив в един от най-консервативните сектори на селското стопанство – млекопроизводството. Едно устройство в кравешкия стомах, непрекъснато ще предава цялата необходима информация на животновъдните и експертите за здравето на животното, бъдещото качество на млякото, степен на хранене, консумация на вода, готовност за осеменяване.

В една от стомашните камери на кравата се поставя така нареченият болус – запечатан цилиндрична капсула – „хапче” с дължина около 10 cm и с тегло около 200 г, с монтирани в него електрохимични и електромеханични сензори.
Болусът с помощта на механичен апликатор, през устата се поставя в една от четирите части на стомаха на кравата. Там той ще остане през целия живот на животното, тъй като поради размера си не може естествено да излезе от стомаха. Въпреки това, размерът на чуждото тяло е пренебрежимо малък на фона на гигантския стомах на кравата, така че няма опасност болусът да се повреди. Вътре в капсулата има електрически термометър, сензор за киселинност и акселерометър, който през целия живот на кравата (батериите са с трайност пет години, а кравите живеят 3-4 активен живот  във фермата) непрекъснато ще предават безжични данни (чрез Wi-Fi или GSM) от стомаха, нивото на рН и двигателната активност на животното в компютъра.

Тези данни, според разработчиците, са достатъчни, за да се контролира здравословното състояние на животното и качеството на предстоящия добив на мляко. Разчитайки на показанията на инструментите, може да се коригира дажбата и съответно да се контролира химическият състав на бъдещото мляко, включително неговото съдържание на мазнини, в широки граници.

Болусът е като таблото на колата: според показанията му животновъдите са в състояние да управляват кравата така, както искат. “Таблото” навреме показва възможните неизправности (болести) и физическото състояние на животното, например готовността на кравата за оплождане.  „Сексуалния лов” се извършва  според поведението на кравата: тя става по-мобилна, започва да рита. Периодът на разгоненост  трае само няколко часа, и ако някой от селскостопанските работници изтърве този период, то следващият шанс за заплождане  ще дойде след около месец, през което време кравата няма да даде почти никакво мляко. Използването на същото “табло” ви позволява да получавате сигнал за всяка конкретна крава, точно в точния момент.

–  “Но за да се получи точна информация за процесите, протичащи в тялото на животното, според сензорите, е необходимо да се разработят ефективни софтуерни алгоритми. Ще използваме този съвременен метод за анализиране на големи данни” –казват конструкторите.

Според тях необходимите разработки все още не са налице на световния пазар, където технологиите от този клас са далеч от готови индустриални решения. В допълнение, по отношение на софтуер и хардуер, руските животновъди имат малко по-различни изисквания от техните чуждестранни партньори. Те, например, трудно ще се справят с постоянния състав на фуражите, което изисква много по-внимателно наблюдение на химията на стомаха на кравата.

– “Качеството на млякото зависи от дажбата на кравата с 70%,”. Ако болусът ни позволява да получаваме информация директно за реакцията на тялото на животното към състава на храната, ще можем да произвеждаме такова вкусно мляко, което не се е получавало дори и на село. И ако е възможно да се следи за здравето на животните в реално време и да се добавят необходимите лекарства към храната навреме, специфичният добив на мляко ще се повиши, а млякото ще стане не само вкусно, но и по-евтино.

Следващата стъпка на учените,трябва да бъде разработването на система от различни дажби за всяка крава, която автоматично се контролира от централния компютър въз основа на личните данни на всяко животно.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here