Arla Foods – коя си ти

0

След публикуването на статията

Нетната печалба – за млекопроизводителите 

от Govedovad.com, получихме следният емеил  от наш читател – фермер .
–„Това, за което пишете, вярно ли е. Не само, че не съм чувал, но не мога и да си го представя, че мандра ще даде печалбата си на нас краварите. Дано някоя от нашите мандри да ги последва тия от Арла. Всъщност кои са те”.

Ние няма да коментираме това писмо, само ще отговорим кои са Arla Foods

Arla Foods amba е международна кооперация със седалище във Виби, Дания, и е най-големият производител на млечни продукти в Скандинавия. Arla Foods е сформирана в резултат на сливане между шведската млечна кооперация Arla и датската млечна компания MD Foods на 17 април 2000 г. Името Arla произлиза от същата дума като английската дума „рано“ и е архаичен шведски термин за “рано сутринта)”.

През 1880 г. млекопроизводителите в Швеция и Дания сформират малки кооперации, които да инвестират в общи производствени мощности. Първата кооперативна мандра е създадена в Швеция през 1881 г., а първата датска такава през 1882 г.
На 26 април 1915 г. производителите на млечни продукти от Стокхолм и съседните области създават най-голямата кооперативна млекопреработвателна организация в Швеция, която управлява мандрите, както и верига от магазини за продажба на млечни продукти.

През 1927 г. компанията регистрира името Млечната централа MC и от 50-те години на ХХ век, все по-голям брой кооперативни мандри в други части на Швеция, започва да се присъединява към MC. През 1975 г. MC променя името си на Arla. В края на 20-ти век Арла вече има 65% пазарен дял в Швеция.

На 1 октомври 1970 г.е създадена Mejeriselskabet Danmark (MD) от четири млечни предприятия и три отделни мандри. През 1988 г. компанията промени името на MD Foods. През 1992 г. MD Foods и втората по големина млечна компания в Дания, Kløver Mælk, подписват финансово- задължително споразумение за сътрудничество, а през 1999 г. двете дружества се обединяват и стават MD Foods, придобивайки 90% от датското млекопроизводство .През април 2000 г. MD Foods се слива с шведската Arla и се ражда Arla Foods A.m.b.A със седалище , Дания.

Arla Foods е четвъртата по големина млечна компания в света по обем на преработено млякото, седма по отношение на оборота.

В началото на 2016 г. 12 500 земеделски производители в Западна Европа и Скандинавия притежават кооперацията.

Тука вече се крие и отговора на нашия читател. Макар и с малки дялове, млечните говедовъди са членове на кооператива.

Arla Foods има три марки сирена, които се продават навсякъде по света.: Arla, Lurpak и Castello. Марката Arla е едновременно съвместна търговска марка и марка във всички продуктови категории.

Arla Foods включва Arla Foods Ingredients, създадена като независима дъщерна компания през 2011 г. Компанията разработва и произвежда млечни съставки, предимно функционални и хранителни млечни протеини, биоактивни фосфолипиди, минерали, пермеат и лактоза за хранителната промишленост. Arla Foods има и съвместно производство с предприятия в Аржентина и Германия произвежда суроватъчни протеини за хранително-вкусовата промишленост.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here