Пазарите на Атина

3

От Атина, специално за читателите на Овцевъд & Козевъд и Govedovad.com!: Михаил Михайлов

Селскостопанската продукция не е въпрос само на производство, по-големия въпрос е как да я продадеш и за колко. Имахме възможност през последните дни да се разходим из пазарите и магазините на Атина,  и  споделихме нашите впечатления.

На първо място кафето. Всъщност цената на кафето. В нормални кафета, дори и със сервитьор, може да пиете от любимата напитка на цени от 0.90 евро за елинико кафе. Следва еспресо кафе, във всичките му разновидности, от 1.1 евро до 1.5. Има и пик час, когато еспресото е 0.8 цента.

В четвъртък, в един от най-представителните квартали на Атина – Глифада, се организират два кооперативни пазара – единия за биологични продукти, другия за нормални. Пазарите са на различни места. Интересен е пазара, където се продава всичко. Рибата се продава на открито, директно от сергията. До към 14 часа цените са високи, но след това падат наполовина. Всъщност цените на почти всички зеленчуци са малко по-високи отколкото у нас. Но има и по-ниски. Например домати, и то хубави домати, могат да се намерят под едно евро. Огромни кестени по 2 евро,  яйца по 15 цента, марули по 70 цента.

За нас обаче е важен пазара за месо и риба. Посетихме градските Хали близо до Омония. Култовия квартал отпреди 15-20, откъдето са стартирали много наши емигранти. Тесни улици, магазинчета до магазинчета, има и полиция и се спазват всички правила за движение по улиците. Местата на нашите сънародници в Омония вече са заети от мигрантите, а нашите са тръгнали по стълбицата нагоре.

Влизаме в Халите. Отвсякъде висят заклани животни, въртят се ножове и триони и се прави всичко възможно да се привлече клиента. На пазара за месо нямаше кой знае колко клиенти. Тълпите бяха в рибната секция. Рибните деликатеси, към които попадат скариди, калмари, раци, миди, змиорки и още куп подобни, вървяха от 10 евро нагоре. Прескъпите у нас Лаврак и Ципора можеш да купиш дори за 4.5 евро. Доста скъпичък бе големия шаран – по 7-8 евро килограма.

Връщаме се в секцията за месата. Стартират с пилетата. Крилцата са под 1 евро, а и другите части, също бяха на наши цени. Телешкото държи твърда цена над 7 евро- без кост. Говеждото е около 5 евро. Месо от месодайните породи отива нагоре. Охладено месо от Лимузин, внос от Полша е вече 12-14 евро. Имаше и телешко над 30 евро. По принцип старите млечни крави в Гърция не се вземат от кланиците. Много често се оставят да умрат. Свинското също е наши цени. Пържола, вратна с кокал 2.99 евро килограма. Свински крака избелени – 3 евро кг. Черен дроб-3 евро. Така търсените свински уши в България не присъстваха на пазара.

Трупното агнешко е от цена 3.99 до 4.99 евро. След 13 часа всичкото беше по 4 евро килограма. Агнета каквито искате – от местни породи, от месодайни и разбира се ярета. Те са на същата цена като агнетата. Продаваше се и шилешко, което беше на цена от 3 евро кг.

От халите влязохме в големия супермаркет, който се намираше  до тях. Заешкото беше твърдо над 7 евро. Маслото наши цени. Прясното мляко над 1 евро до 2. Най-често срещана цена 1.5-1.7 евро кг. То няма и друг начин. При изкупна цена от 40 цента за кг, цената на  обработеното мляко винаги е над едно евро.
Млякото 7 – дни, което си бяха издействали говедовъдите почти не се среща. През първите пет дни цената му е между 80 и 90 цента, и следващите два дни около 60 цента. Ясно е, че големи количества не са се продали и това упражнение на фермерите е минало в историята.
Козето мляко се движи от 2.20-2.50- евро. Толкова е и овчето. Биологичното мляко е малко над нормалното от 2-2.40 евро.
Сиренето фета е твърдо над 10 евро кг. Има други сирена от порядъка на 7-10 евро. Кашкавала от различните марки, средно е 11-11евро. Деликатесните кашкавали стигат и до 20 евро.

Т.н продукти от растителен произход не видяхме, може би вече са отишли в историята. В момента гърците се гласят да открият великденските пости в понеделник. Купува се халва, крем от гроздов сок, нещо като лютеницата, но далеко от нашата прекрасна такава.
Също се прави и на щандовете на биологичните храни. Хората ги правят на централните спирки на метрото. Обикновено има над 50 щанда, в които се продава всичко. И накрая. Без значение, какво и колко ще си купиш, получаваш касова бележка. Няма ги нашите игри на дребно. Тук бият яко през ръцете. Най-напред отнемане разрешението за продажба няколко месеца, а втория път завинаги. Разбира се, има и солена глоба.

Като заключение може да се каже, че яйцето по отношение реализацията на агнетата няма да с излюпи в Гърция. Агнета и козлета, колкото искаш и то на атрактивни цени. Дори може да стане така,че да се подбият цените на нашите агнета в покрай граничните райони.

И още нещо интересно. Учениците тук спортуват. Спортните центрове са пълни от 9 сутринта до 9 вечерта. Говорим за пет шест игрища в един комплекс. Спортовите са ясни – баскетбол, волейбол и футбол.

От Атина, специално за читателите на Овцевъд & Козевъд и Govedovad.com!: Михаил Михайлов

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд и Govedovad.com!

3 КОМЕНТАРИ

  1. Имат хората производство и най важното самият стопанин фермер излиза на пазар и излага на щанда продукцията си поставя цени изгодни за него и крайният потребител и така развиват тяхната икономика няма посредници разни тарикати от ромският етнос като дойде почва със чалъми и измама едно се договорил за цена после друго става в килограмите гледа да те измами и така е при нас кланицата работи с тях и накрая губи производителя и потребителя така че много имаме даде учим от нашите съседи как се произвежда и продават собственият си продукт от фермата до кухнята на потребителя клиент нека се замислят нашите управници как да имаме наши стоки и продукти със родни съставки мляко месо и зеленчуци и други продукти народа да се храни с качествени продукти на цени изгодни и за производителя и потребителя

  2. Друже ти туй еврата ги нямаш за нищо???Я помисли техни пенсий и заплати в евра колко са ,а след това наще в левове.Отивате някъде и почвате само за облаги да мислите.Само ще ти кажа!!Как ти се вижда вратна пържола свинска 2,20евра във Франция в магазина??

  3. И още,телешки шол 8,60евра,сукалче козле 5кг чисто 5,50евра.Моля но там са с 2800 заплата.Мерси.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here