Гръцките говедовъди говорят

0

Михаил Михайлов  – Директно от Атина

Вероятно нашите читатели отново ще кажат, пак за другите пишете. Да, така е. При тях са новите неща, новите идеи, новите виждания за сектора. Вчера пак получихме коментар от наш читател, който ни обвини, че сме далеко от реалния свят. Интересно е, защо смята, че реалния свят е при нас. Определено не е.

Вчера разговарх с почетния председател на Холщайн за Гърция, наш приятел – г-н Атанасиус Василякас. Това стана непосредствено след внасянето на поредната декларация до тяхното министерство.

Тук борбата е за всеки цент, за всеки метър от бизнеса мляко. Цената на суровото мляко в продължение на доста време бе стабилна – 39 цента средно за килограм, за качествено мляко, и за количество стига и до 41-42 цента. Сега има едно минимално намаление и  гръцките фермери чувстват, че с идването на пролетта цените ще паднат още и вземат мерки отсега. Какво се казва в декларацията:

  • Създаване на Фонд за компенсиране, който ще защити трайно животновъдството в трансграничните региони на Източна Македония, Тракия, и други райони, като се имат предвид последователните атаки на екзотични болести (внесени).

Забележете казват животновъдството, това включва и овцевъдство и козевъдство и биволовъдство. Не се играе на дребно както у нас.

  • Всеки месец от миналия декември, цената на кравето мляко при производителя намалява, създавайки огромна несигурност за производителите и неспособност за правилно функциониране на пазара.
  • Тази тактика, следвана от декември миналата година, създава несигурност и принуждава производителите да продават или дори да заколят своите животни, за да издържат на сурови условия, които им налага пазара. Производството на краве мляко в страна при това положение  е нерентабилно.
  • Гръцката асоциация „Холщайн“ отдавна е подала предложенията си към Министерството на развитието на селските райони и храните, за да промени рамката за краве мляко. Предложения, получени от научни доказателства за хранителна стойност на млякото и способността на потребителите да избират, знаейки какво купуват. Съответно и потенциалния растеж на гръцката икономика чрез производството на краве мляко.
  • Във всеки случай заявяваме, че няма да толерираме игрите на гърба си. Искаме усилията на ръководителите на нашите организации да продължат да настояват пред ръководството на Министерството на развитието на селските райони да завърши процедурите по Кодекса на храните и напитките.

Гърция има недостиг на краве мляко, а фермите за млечни крави са силно концентрирани в Македония и Тракия, които са гранични региони. Секторът на млечните ферми е който дава живот на земеделските стопанства в Северна Гърция с покупката на фураж, създава постоянни работни места в селските райони и има високо ноу-хау, се унищожава от непоносимия натиск по отношение на цените. Този динамичен сектор, с малко добра воля от страна на държавата, може да създаде повече работни места, да намали хранителния дефицит в баланса на млякото и даувеличи износа за гръцкото кисело мляко, увеличавайки държавните приходи.

Очакваме незабавното мерки за демонстриране на практическите интереси на държавата в сектора за производство на краве мляко, с интегрирана система за свързване на граничния контрол и индустрията.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР