Да направим паметник на сламата

В съвременното  млечно  говедовъдство, за слама вече почти не се говори. За сметка на това, пък преди години може би е трябвало да ú се издигне и паметник, защото именно тя е спасявала от смърт милиони животни, /то и сега се случва/. Почти винаги се получава така, че в края на зимата, много ферми закъсват за фуражи. Други пък имат икономически проблеми точно преди пролетта и нямат възможност да си купят. Преди години пък, по това време фуражите свършваха, /когато имахме много повече животни/. Тази ситуация се задълбочава още повече при студена зима или пролет. Това налага именно през тези периоди да се включват големи количества слама при храненето на говедата. Разбира се, че не употребихме думата дажба. Освен това рискуваме много публикувайки този материал, някой да ни се смеят, че със слама ще правим млечно краварство. Какво четем в чужди източници по отношение използването на сламата при форс мажорни обстоятелства. Хората го пишат, сякаш се извиняват за нещо, ние си го приемаме съвсем нормално, защото в много ферми си е ежедневие, / до скоро имахме доста такива случаи/. Практиката доказва, че дори да храним само със слама и сено, може да получим до 24 кг мляко дневно от крава.

Използването на слама за хранене на крави е една от алтернативите, която имат фермерите да спасят кравите си от смърт.  Качествената слама е подходящ източник на енергия за преживни животни. Овесената слама е по-вкусна от ечемичната слама, докато ечемичната слама е по-вкусна от пшеницата. Тъй като овесената слама също има най-високо енергийно съдържание, тя е най-добрият избор за хранене на кравите, последвана от ечемична слама.

Потенциалните  „кандидати” за хранене със слама са възрастни сухостоини  крави в добро здравословно състояние. Тези животни имат най-ниските хранителни нужди сред животните.

Оставете най-добрият и подходящ фураж, с които разполагате,  за  юниците за разплод и младите бременни крави на второ теле, както и за животни след отелване.  Ако имате достъп до висококачествено сено (16% протеин), то може да се подава в смес със слама в съотношение 60/40, за да се осигури достатъчно енергия и протеин. При среднокачествено сено (12% протеин), преминете към 50/50 смес и при слабо сено (9% протеини), намалете сламата до 30% от храната.

Внимание! Ако давате храна на крави, съдържаща предимно слама, без достатъчно протеин, фуража се блокира в търбуха и рискувате животното да умре. Микроорганизмите  в търбуха просто нямат достатъчно протеин за размножаването си и съответно осъществяването на ферментация на храната в търбуха. Симптомите са нисък апетит при кравите и много твърди изпражнения. Уверете се, че дажбата съдържа най-малко 9% суров протеин в сухото вещество. Ако е необходимо, включете допълнителен източник на протеини, като рапично брашно, зърнен дестилат или грах .

Храненето на база  слама е много сухо хранене, така че, осигурете изобилие от чиста вода на животните. Имайте предвид, че гореспоменатите дажби изглеждат добре на хартия и калкулатор, но всъщност храненето на  кравите с тях  може да бъде трудна задача.

Едновременното залагане на слама и сено в различни хранилки не работи. Кравите обикновено предпочитат сено и ще се борят енергично за по-приемливата храна.

Доминиращите крави са по-силни, като оставят другите животни да се хранят с фуража от по-ниско качество. Ако фермата разполага с оборудване за смилане на фуражите, смилайте. Това ще предотврати сортирането на храната от доминиращите индивиди и по-малко агресивните животни ще получат еквивалентна такава.

Ако сеното е недостъпно, сламата може да се използва, като единствен източник на груб фураж, при условие че се добави и подходящата концентрирана смеска.

Пример за дажбата е   слама от ечемик или овес, царевица и 40% протеинова добавка.

Зърното трябва да се дава цяло или грубо обработени, така че, да не се усвоява прекалено бързо. Много е важно всички крави да имат достъп до царевицата едновременно. В противен случай доминиращите крави ще изядат  царевицата, а слабите и срамежливи ще и помиришат само праха.

Сламата и зърното с високо съдържание на калий (К), може да доведе до недостиг на магнезий в тялото на кравите, което е симптоматично по отношение на млечната треска (пареза при майчинство). За да избегнете това, добавете варовик или магнезиев оксид към вашата дажба.

След като прочетем препоръките на експертите, ще запушим „дупките” със сламата и ще спасим животните от глада.

Govedovad.com

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here